Regels Pentagon in geval van Golf-oorlog wekken woede media

WASHINGTON, 12 jan. - De Amerikaanse media hebben fel geprotesteerd tegen de regels die het Amerikaanse ministerie van defensie heeft vastgesteld voor de verslaggeving over een eventuele oorlog in de Golf.

Zo zullen journalisten, naar het Pentagon begin deze week bekend maakte, eerst hun werk aan de militaire autoriteiten moeten voorleggen voor ze het in de openbaarheid mogen brengen. Ook mogen ze geen bijzonderheden verstrekken over Amerikaanse verliezen van manschappen en materieel. Evenmin mogen ze precies aangeven waar de Amerikaanse troepen zijn gelegered en over wat voor installaties ze beschikken.

De journalisten zijn in het bijzonder verontwaardigd over een bepaling dat hun werk eerst aan de militaire autoriteiten moet worden voorgelegd. “Dit roept het beeld op van censuur door de regering van de vrije pers”, zo stellen de vier grootste Amerikaanse televisie-omroepen.

Ook zijn de media zeer ontevreden over de bepaling ten aanzien van de berichtgeving van Amerikaanse verliezen. Volgens het persbureau Associated Press vormt dit “een uitnodiging tot het onderdrukken van elke beschrijving van kostbare operaties of zaken die niet volledig met succes worden bekroond”.

De Amerikaanse autoriteiten stellen overigens zelf uitdrukkelijk vast dat materiaal niet mag worden tegengehouden alleen omdat het pijnlijk zou zijn of omdat er kritiek in wordt geuit.

De journalisten zullen in beperkte groepen, zogeheten 'pools', mee naar het front mogen. Ook tegen dez opzet verzetten zich sommige nieuwsorganisaties.

Wel heeft het Pentagon, na kritiek vorige week op een eerdere versie van de richtlijnen, een bepaling laten vallen die het verslaggevers onmogelijk maakte om onaangekondigd vraaggesprekken te houden met militaire functionarissen.

Ook geldt, anders dan bij voorgaande conflicten, niet meer de regel dat foto's van herkenbare militairen die in een shock-toestand verkeren of ernstig lijden niet gepubliceerd mogen worden. Het ministerie verlangt nu slechts dat zulke afbeeldingen niet worden vrijgegeven voordat de naaste familieleden van de betrokken militairen zijn ingelicht.

Het Britse ministerie van defensie heeft eerder deze week soortgelijke bepalingen voor Britse journalisten bekendgemaakt. (Reuter, AP, AFP)