Ook dienstplichtigen naar Turkije gezonden

ROTTERDAM, 12 jan. - Onder de manschappen van de twee luchtmachtsquadrons die Nederland naar Turkije stuurt, bevindt zich een onbekend aantal dienstplichtigen. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie gisteren bevestigd.

De dienstplichtigen worden uitgezonden op basis van vrijwilligheid. Zij zullen worden ingezet bij de bewaking van de Patriot-luchtdoelsystemen waarmee hun legeronderdeel is uitgerust. Het hangt van de situatie ter plekke af hoeveel beveiligingstroepen moeten worden ingezet. In verband hiermee lopen de schattingen van het aantal militairen dat naar Turkije wordt gestuurd uiteen van 150 tot 200 man.

Gisteren maakte minister Ter Beek (defensie) bekend dat twee van de vier Nederlandse Patriot-squadrons naar Turkije worden gezonden ter versterking van de Turkse verdediging tegen een eventuele Iraakse aanval. De Patriot-squadrons zijn gelegerd in Duitsland. Vandaag vertrekken tien verkenners naar Turkije om een locatie te bepalen voor de stationering van de raketten.

Het Patriot-systeem is van Amerikaanse makelij en geldt als een van de meest geavanceerde conventionele NAVO-wapens. De Patriot kan gelijktijdig meerdere vliegtuigen neerhalen terwijl tegelijkertijd eventuele vijandelijke electronische storingen worden geneutraliseerd. Andere versies van het Patriot-systeem zouden ook tegen raketsystemen kunnen worden ingezet. Naar verwachting zullen de VS versneld Patriot-raketten leveren aan Israel zodat dit land zich tegen een Irakese raketaanval kan verdedigen.

Het Patriot-luchtdoelsysteem kan objecten onderscheppen van zeer laag niveau tot op een hoogte van twintig kilometer. Een Patriot-raket is ruim vijf meter lang en heeft een doorsnede van 41 centimeter. De raket wordt opgeslagen en gelanceerd vanuit een mobiele container. Elk squadron beschikt over vijf installaties met vier raketten.

Voor zover bekend is het wapen nog nooit in oorlogssituaties ingezet. Tot de opleiding van de Patriot-squadrons behoort dat de manschappen eenmaal echt schieten met het systeem. De Tweede Kamer besloot in 1984 tot de invoering van het Patriot-systeem. Met de invoering ervan is een bedrag van een miljard gulden gemoeid.