Moskou sluit onafhankelijk persbureau

MOSKOU, 12 jan. - Op last van de nieuwe directeur van de staatsomroep van de Sovjet-Unie zijn gisteren de telefoonlijnen van het semi-onafhankelijke persbureau Interfax verbroken.

Volgens de hoofdredactie van Interfax, een agentschap dat onderdeel is van radio Moskou en een gezamenlijk Italiaans-Frans bedrijf, is die maatregel onderdeel van een doelbewuste poging de “onafhankelijke mediastructuren te liquideren”.

Het besluit van de staatsomroep bijna alle telefoonlijnen van Interfax af te snijden werd gisteren laat in de middag bekendgemaakt door het agentschap zelf. De beslissing zou zijn gevallen op last van Leonid Kravtsjenko, de nieuwe voorzitter van het comite voor de staatsomroep, die begin vorige maand is benoemd door president Gorbatsjov.

Als formele grond voor deze stap werd aangevoerd dat Interfax, dat zijn redactieburelen in een gebouw van de omroep heeft, niet beschikte over een officieel huurcontract.

De feitelijke reden lijkt gelegen te zijn in de aard van het journalistieke werk van het persagentschap. Interfax is het afgelopen jaar een van de belangrijkste Russische persbureaus geworden. De redactie bericht uitvoerig en in het algemeen betrouwbaar over zowel de politieke ontwikkelingen in het Kremlin als over de gebeurtenissen in de republieken.

De berichtgeving van het officiele persbureau Tass steekt daarbij vaak schril af. Wellicht dat er zelfs persoonlijk ressentiment in het spel is. Kravtsjenko was tot begin december namelijk hoofdredacteur van Tass. Bovendien is Interfax sinds begin dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan met het onafhankelijke persbureau Baltfax, dat zich specialiseert in berichtgeving over Estland, Letland en Litouwen. In die laatste republiek hebben eenheden van de gewapende Sovjet-macht gisteren een aantal belangrijke overheidsgebouwen met geweld bezet.

De gemeenteraad van Moskou heeft Interfax gisteren, onmiddellijk nadat bekend was geworden dat de telefoon was afgesloten, kantoorruimte aangeboden in een van zijn panden.