Meulenhoff en Co neemt uitgeverij Malherbe over

ROTTERDAM, 12 JAN. Uitgeverij Meulenhoff en Co uit Amsterdam neemt de twee keer zo grote uitgeverij Malherbe uit Weert over van directeur- eigenaar R. C. Malherbe de Juvigny.

De nieuwe combinatie telt 460 medewerkers, maakt een omzet van 220 miljoen gulden en is in alle onderdelen “goed winstgevend”.

Beide ondernemingen zijn in Nederland en Belgie werkzaam in het uitgeven en distribueren van algemene en educatieve boeken.

De besprekingen over de overname zijn overigens nog in volle gang en zullen volgens Meulenhoff-directeur M. A. Nouwen naar verwachting eind deze maand in een principe-overeenkomst uitmonden. Nouwen wil niet zeggen welk bedrag met de transactie is gemoeid. Meulenhoff betaalt de overname voorlopig uit de eigen middelen.

Meulenhoff, vooral bekend van zijn literaire uitgaven, vergroot met de overname zijn aandeel in de markt voor het algemene boek van drie naar dertig procent. Ook het aandeel in de markt voor het literaire boek, nu nog 10 procent, zal toenemen, zodat Meulenhoff zijn belangrijkste concurrenten op dit terrein (Singel, Bezige Bij en Bert Bakker) achter zich laat, aldus Nouwen.

Volgens Nouwen wil R. C. Malherbe de Juvigny zijn uitgeverij aan Meulenhoff verkopen omdat hij de continuiteit van zijn bedrijf wil veilig stellen en omdat hij behoefte heeft aan overleg met andere uitgevers, overleg dat verder gaat dan overleg tussen concurrenten. Malherbe de Juvigny treedt toe tot de directie van Meulenhoff en Co.

Dank zij de fusie krijgt de holding meer spankracht om de activiteiten van de afzonderlijke werkmaatschappijen te financieren en om ze goede faciliteiten te kunnen bieden. “De nieuwe combinatie zal tal van innovaties en infrastructurele verbeteringen en ondersteunende activiteiten mogelijk maken, met name op het gebied van automatisering en marketing. Maar ik wil beklemtonen dat het echte werk, het fijn boeken maken, niet in de holding geschiedt maar bij onze afzonderlijke uitgeverijen”, aldus Nouwen. Die afzonderlijke uitgeverijen zullen ook na de fusie een grote mate van zelfstandigheid behouden. Want de auteurs moeten zich volgens hem ook in de toekomst kunnen blijven vereenzelvigen met 'hun eigen' uitgeverij.

De Meulenhoff-groep omvat momenteel de bedrijven Meulenhoff-Nederland, Meulenhoff Educatief, European Book Service, Kritak en Meulenhoff Edinfo. De groep telt 250 medewerkers. Tot de Malherbe-groep behoren onder meer uitgeverij M en P in Weert, Unieboek, De Boekerij, De Standaard uitgeverij, Manteau, A. W. Bruna en Prometheus. Bij de Malherbe-groep werken 210 personen. De omzet van Malherbe is ongeveer twee maal zo groot als die van Meulenhoff. Malherbe maakt evenveel omzet in Nederland als in Belgie.

Meulenhoff denkt door de overname de markt veel beter te kunnen bedienen. “We hebben straks een zeer breed aanbod, verkopen alle soorten boeken, behalve op sex gerichte lectuur”, aldus Nouwen.