Jumblatt toch geen minister in Libanon

BEIROET, 12 jan. - De Libanese druzenleider Walid Jumblatt is gisteren uit het net-gevormde kabinet van premier Omar Karami gestapt. Het aftreden van Jumblatt, die een van de drie grote Libanese milities aanvoert, komt na eerdere scherpe kritiek op de Libanese president Elias Hrawi. Het kabinet-Karami kreeg woensdag het vertrouwen van het Libanese parlement, en president Hrawi deelde donderdag mee dat Libanons 15 jaar oude burgeroorlog voorbij is.

Karami had zeven militieleiders opgenomen in zijn kabinet, dat officieel Libanon vrede moet brengen. Maar de leiders van twee belangrijke christelijke groepen, onder wie Samir Geagea, hadden al geweigerd hun post in te nemen. Zij klaagden dat er te veel pro-Syrische leden in het kabinet zaten.

Jumblatt gaf geen reden voor zijn besluit, maar zei wel dat hij is gekant tegen de benoeming van een parlementarier in de plaats van zijn vermoorde vader. Een politieke bron meende dat Jumblatts actie het hele vredesproces in gevaar brengt. (AFP, Reuter)