Gorbatsjov belt met Bush; Missie VN in Irak is laatste kans op vrede

AMMAN-WASHINGTON, 12 jan. - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, reist vandaag naar de Iraakse hoofdstad Bagdad in een uiterste poging oorlog in de Golf te voorkomen. Sovjet-leider Gorbatsjov heeft de Amerikaanse president Bush nieuwe voorstellen gedaan voor een vreedzame beeindiging van de Iraakse bezetting van Koeweit.

Perez de Cuellar, die gisteravond in Jordanie aankwam, verklaarde geen concreet plan bij zich te hebben voor Saddam Hussein. “Ik heb geen plannen. Ik ben hier en ik ga morgen naar Bagdad om naar de president van Irak te luisteren en met hem van gedachten te wisselen over de situatie in de Golf.”

Daarmee sprak hij eerdere mededelingen tegen van de Portugese minister van buitenlandse zaken, Joao de Deus Pinheiro, die had gemeld dat de secretaris-generaal een vijf-puntenplan bij zich had voor de terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit. Dat plan zou een garantie omvatten dat Irak niet wordt aangevallen, dat er een VN-vredesmacht in Koeweit wordt gelegerd en dat er een internationale vredesconferentie voor het Midden-Oosten komt.

Onze correspondent in Washington meldt: Sovjet-president Gorbatsjov belde gisteren president Bush over de crisis in de Golf. “Er waren enkele ideeen die hij met mij wilde bespreken”, aldus Bush, die bijna een half uur met Gorbatsjov sprak.

Verdere bijzonderheden werden niet gegeven en de presidentiele woordvoerder wilde niet spreken van een nieuw 'plan' of 'initiatief'. Bush heeft ook op verzoek van Gorbatsjov met Sovjet-ambassadeur Aleksandr Bessmertnich gesproken.

Volgens Bush is er nog geen overeenstemming met de leiders van de Sovjet-Unie over eventueel gebruik van militair geweld tegen Irak. Hij zei van mening te zijn dat “het heel belangrijk is dat zij nauwkeurig geinformeerd blijven over wat er gaat komen.”

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal de president dit weekeinde waarschijnlijk nog met een resolutie machtigen tot het gebruik van militair geweld. De president kan beschikken over een flinke meerderheid in het Huis. Verscheidene invloedrijke Democraten staan achter zijn beleid in de Golf. In de Senaat zal het er nog om spannen, maar volgens de laatste schattingen van de stemverhoudingen zal Bush ook daar winnen.