Golfcrisis en fusiegeweld werpen schaduw op beurs

AMSTERDAM, 12 JAN. De beurs stond deze week vooral in het teken van het Amerikaans-Iraakse overleg over de Golfcrisis en de opmerkelijk actieve handel in aandelen Nationale-Nederlanden.

In het geval van een oorlog zullen de toch al weifelende beleggers hun gezicht voorlopig niet op de beurs laten zien, zo is de verwachting. Anticiperend op deze ontwikkeling daalden de meeste koersen deze week.

Hoe langer de Golfcrisis aanhoudt, hoe meer dollar- en olie-gevoelige fondsen de rekening zullen betalen. Dat ondervonden deze week ondermeer Pakhoed en Hoogovens, die fors in koers terug moesten. Zuur voor die voormalige aandeelhouders Furness die vorig jaar zijn ingegaan op het omruilbod bij de overneming door Pakhoed. Zij kregen toen aandelen Pakhoed tegen fl. 200, terwijl deze week werd afgesloten op fl. 170. Beter af was de oppositie tegen deze overneming onder leiding van het Amerikaanse Fidelity, die hun stukken tenminste direct tegen contanten konden slijten aan Van Meer James Capel. Waarmee maar weer eens bewezen is dat een en hetzelfde bod in Nederland voor de aandeelhouders nog wel eens verschillend kan uitpakken.

Dat in deze onzekere tijden enige terughoudendheid bij het doen van voorspellingen op zijn plaats is, ondervond Hoogovens-topman Van Royen. Een fors lagere winstverwachting voor dit jaar en over 1990 blijft de winst “aan de onderkant” van eerdere schattingen, zo viel uit zijn nieuwjaarstoespraak te vernemen. Dat kostte het bedrijf de afgelopen dagen 14 procent van de koers.

Eind oktober lag het allemaal wat anders: toen kon de pers een optimistische Van Royen nog horen verklaren dat Hoogovens betrekkelijk ongevoelig is voor het Golfgeweld. Bijstellen van de winstverwachtingen zoals bij Philips, daar deed Hoogovens niet aan. Van Royen: “Dat kan bij ons niet voorkomen.”

In de eerste drie dagen van de week werden bijna 5 miljoen aandelen (dubbeltelling) Nationale-Nederlanden gekocht. De koers steeg tot boven de fl. 54, maar moest aan het einde van de week weer terug tot fl. 51, 40. Van verschillende zijden werd bevestigd dat de orders van de aankopen werden uitgevoerd door Swiss Bank.

Bankdirecteur drs. W. Mak, onthield zich - met een verwijzing naar de drie sleutels uit het beeldmerk van zijn bank - van ieder commentaar. Op de beursvloer circuleerden een aantal opties voor de mysterieuze koper. Was het Nationale-Nederlanden zelf of de Zwitserse grootaandeelhouder en herverzekeraar Schweizerische Ruckversichering? Nee, dat soort geintjes laten we wel uit ons hoofd, aldus een woordvoerder van Nationale-Nederlanden, die wijst op het gevaar van handel met voorkennis in de huidige situatie. Dan is er nog de mogelijkheid dat een derde partij een bod op Nationale in voorbereiding heeft. Maar gezien de beschermingsconstructies wordt deze mogelijkheid niet echt serieus genomen.

Het biedingsbericht zal waarschijnlijk de laatste week van januari worden gepubliceerd, hoewel een woordvoerder niet uitsluit dat het ook de eerste week van februari kan worden. Het onafhankelijke oordeel over de omruilverhouding van de aandelen waarvoor Goldman Sachs is ingehuurd ontbreekt vooralsnog, maar dat is geenszins ongebruikelijk, zo wordt door Nationale-Nederlanden bezworen.

    • Steven Adolf