Foto

ROTTERDAM, 12 JAN. Ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijksfeest van Koningin Beatrix en Prins Claus wordt een zilveren huwelijksmunt uitgegeven met een waarde van vijftig gulden. Het eerste exemplaar zal op 31 januari worden geslagen door Prins Willem Alexander.

Op de voorzijde van de munt staat een portret van de koningin. Op de andere kant prijkt een lijnenportret van Prins Claus, die voor het eerst op een munt wordt afgebeeld. De munt is ontworpen door grafisch ontwerper Willem van Zoetendaal, chef-vormgeving NRC Handelsblad.

De munt heeft een zilvergehalte van 92, 5 procent, een doorsnede van 38 millimeter en weegt 25 gram. De nieuwe munt is de zesde zilveren vijftig-guldenmunt. In 1982 verscheen een herdenkingsmunt voor 200 jaar vriendschappelijke betrekkingen Nederland-Amerika. Twee jaar later werd een munt gewijd aan de in 1584 in Delft vermoorde Prins Willem I van Oranje-Nassau. Het gouden huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard werd in 1987 gevierd met een vijftig-guldenmunt. In 1988 verscheen de munt voor Stadhouder-Koning Willem III van Oranje Nassau en zijn vrouw Koningin Mary (II) Stuart. Vorig jaar verscheen een munt om te vieren dat Nederland 100 jaar ononderbroken is geregeerd door vorstinnen. (Foto: NRC Handelsblad- Chris de Jongh)