Vijfde plaats Jongejans op de drie-meterplank

PERTH, 11 jan. - Daphne Jongejans is vanochtend bij het schoonspringen van de 3-meterplank als vijfde geeindigd. De gevestigde orde liet zich bij de wereldtitelstrijd zwemmen in Peth op dit onderdeel zich niet verrassen. Min Gao, Irina Lasjko, Brita Baldus en Haisong Lu gingen Jongejans derhalve vooraf in de eindrangschikking.

Jongejans moest in haar laatste poging nog zes punten goedmaken op de Chinese Lu en de Duitse Baldus. Ze scoorde hoger dan ooit, maar zag de concurrentie evenmin falen. De Chinese Gao Min was ongenaakbaar en permitteerde zich tot besluit een zeer ongebruikelijke fout. Het bracht de Russin Lasjko in de eindrangschikking slechts iets dichterbij.

In de zwemfinale op de 100 meter vlinderslag moest Inge de Bruijn vanochtend genoegen nemen met de achtste en laatste plaats. Winnares werd de Chinese Qian Hong. In de B-finale op dit onderdeel eindigde Karin Brienesse als derde. De Amerikaan Mike Barrowman vestigde een nieuw wereldrecord op de 200 meter schoolslag. Hij finishte in 2.11, 23 en bleef daarmee 0, 30 seconde onder de oude wereldtijd.

Het estafette-viertal Richard Granneman, Ronald Sloeserwij, Martin van der Spoel en Ron Dekker plaatste zich vandaag voor de finale van de 4x100 meter vrije slag. De hele kwalificatie van de 4x100 meter vrije slag bestond uit slechts twee series. Onverwachte perspectieven dienden zich aan, toen de nummer vier van de eerste serie; Brazilie op 3.28, 35 eindigde. “Onder die tijd blijven en vijfde worden, was de opdracht van bondscoach Ton van Klooster. Het was Ron Dekker, die als laatste zwemmer met een razendsnelle overname de weerstand van Mexico brak.

Met de finale-plaats is in principe voldaan aan de NOC-eis voor de Olympische Spelen in Barcelona. Bondscoach Ton van Klooster schrok zichtbaar van die onverwachte implicatie. “ Ho, ho, dat is nog anderhalf jaar weg”, temperde hij opwellende vreugde-gevoelens. De keuzeheren van het NOC willen ongetwijfeld een bewijs van vormbehoud zien. Bovendien stelde de bondscaoch dat een aantal landen in Perth niet is vertegenwoordigd op de vrije slag estafettes. “Ik heb het idee dat de uitzending naar Australie te kostbaar is geweest voor bepaalde landen”, waarmee Van Klooster liet doorschemeren in internationaal verband geen al te grote waarde aan deze prestatie te hechten.