Verzetsgroep in Colombia staakt strijd

BOGOTA, 11 jan. - De van oorsprong maoistische guerrillabeweging EPL in Colombia heeft gisteren een voorlopig vredesakkoord bereikt met de regering. volgens het akkoord zal het Volksbevrijdingsleger (EPL) op 1 maart de wapens neerleggen. Het EPL zal zich omvormen tot een politieke partij en heeft twee zetels gekregen in de grondwetgevende vergadering die begin februari voor het eerst bijeenkomt.

Het akkoord is het resultaat van zeven maanden onderhandelingen. Het EPL werd in 1967 opgericht en is in grootte de derde guerrillabeweging van Colombia. De twee belangrijkste verzetsbewegingen, de communistische FARC en het Castro-gezinde ELN, hebben hun activiteiten juist opgevoerd. De afgelopen twee dagen zijn bij confrontaties tussen rebellen en het leger dertig doden gevallen.

Vorig jaar besloot al de links-nationalistische guerrillabeweging M-19 de wapens neer te leggen. De veel kleinere, van oorsprong trotskistische, guerrillabeweging PRT bereikte vorige maand een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. (AFP, Reuter)