Topman VN even bij Mitterrand

PARIJS, 11 jan. - Secretaris-generaal Perez de Cuellar van de VN is niet optimistisch over zijn vredesmissie naar Irak, maar blijft hoop koesteren een oorlog in het Golfgebied te kunnen voorkomen. Dat zei hij vanochtend in Parijs na afloop van een gesprek van ruim een uur met de Franse president Mitterrand ter voorbereiding van zijn ontmoeting met de Iraakse president Saddam Hussein.

Na zijn overleg op het Elysee vertrok Perez naar Geneve, voor overleg met de ministers van buitenlandse zaken van de twaalf EG-landen. Met een door de Zwitserse regering beschikbaar gesteld vliegtuig zou hij vanmiddag naar Bagdad vertrekken, waar hij vanavond wordt verwacht.

De Franse diplomatie draait op volle toeren om een uitweg te vinden in de Golfcrisis opdat een militaire confrontatie kan worden vermeden. Parijs probeert een formule te vinden die tegemoet komt aan Iraks eis dat er een internationale conferentie over de problemen in het Midden-Oosten zal worden gehouden. De Verenigde Staten en Israel zijn daartegen omdat, zoals de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Baker heeft gezegd, “Irak dan een beloning voor de agressie tegen Koeweit zal krijgen”. Frankrijk houdt er wel aan vast dat Irak zich volledig terugtrekt uit Koeweit. De Franse regering probeert zoveel mogelijk landen achter een dergelijke formule te krijgen om de impasse te kunnen doorbreken, zowel naar Irak toe als naar de Verenigde Staten en Israel.

Minister van buitenlandse zaken Roland Dumas sprak gisteren met de ambassadeurs van alle Arabische landen in Frankrijk en met de ministers van buitenlandse zaken van Algerije en Marokko. Vanochtend ontving hij Farouk Kaddoumi, de 'minister van buitenlandse zaken' van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie PLO. Kaddoumi had donderdag in Geneve als laatste een gesprek met de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz, voordat deze terugkeerde naar Bagdad. De Algerijnse minister Ghozali ontkende gisteren dat er sprake is van een Frans-Algerijns initiatief.

Op het Elysee maakt men zich overigens weinig illusies over de kans van slagen. “We proberen het, ook al is de kans op succes een op de miljoen”, aldus een medewerker van de president. Parijs kreeg gisteren een steuntje in de rug van Bonn. Minister van buitenlandse zaken Genscher zei dat “elk initiatief dat een kans heeft, moet worden geprobeerd en Frankrijk heeft altijd een belangrijke rol in deze regio gespeeld”. De Britse minister Hurd distantieerde zich gisteren echter van de Franse inspanningen. Alles wat de internationale gemeenschap kan verdelen, is te betreuren, zo zei hij, kennelijk aan het adres van de Franse regering.

Alle grote Franse politieke partijen steunen de Golfpolitiek van de regering. Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Fransen tegen oorlog in de Golf is. Bij een onderzoek dat op 7 en 8 januari werd uitgevoerd, sprak 79 procent van de ondervraagden zich uit tegen een militair optreden tegen Irak. Zeventig organisaties, waaronder de communistische partij, de communistische vakbond CGT, de Groenen en SOS Racisme, een beweging die opkomt tegen discriminatie, houden zaterdag demonstraties in alle Franse steden tegen militair ingrijpen tegen Irak. Ook een aantal linkse socialisten zal “nee zeggen tegen de oorlog die niet de onze is”.

    • Jan Gerritsen