Squadrons luchtmacht met raketten naar Turkije

DEN HAAG, 11 jan. - Nederland wil twee luchtmachtsquadrons uitgerust met Patriot-luchtdoelraketten naar Turkije sturen. Het gaat hierbij om ongeveer 200 man. De twee squadrons zijn vanochtend in Duitsland, waar de vier Nederlandse Patriot-squadrons zijn gelegerd, geinformeerd over hun nieuwe opdracht. Minister Ter Beek kondigde vandaag deze extra inspanning van Nederland in de Golf-crisis aan.

Morgen vertrekt een tien man sterke verkenningsploeg van de luchtmacht om te zien waar de twee Patriot-squadrons in het oosten van Turkije het beste kunnen worden gelegerd. De squadrons vertrekken zodra een geschikte locatie is gevonden.

Turkije heeft in het Defence Planning Committee van de NAVO het verzoek om extra militaire hulp gedaan nu de spanning in het Golf-gebied oploopt. De NAVO-landen kennen een bijstandsverplichting als een van de lidstaten in gevaar komt. Eerder stuurden Belgie en Duitsland gevechtsvliegtuigen naar Turkije. Het Nederlandse aanbod F-16 jachtvliegtuigen te sturen heeft Turkije tot nu toe van de hand gewezen.

“Het is logisch”, zegt een NAVO-diplomaat, “dat Turkije zich extra wil bewapenen aan haar grens met Irak nu de spanning oploopt. Patriot-raketten voldoen uitstekend voor de verdediging van gebieden of vitale doelen tegen luchtaanvallen.”

De Patriot heeft een automatisch identificatiesysteem en kan aanvallen onderscheppen op zeer laag niveau tot een afstand van 20 kilometer. Een squadron heeft de beschikking over vijf lanceerinrichtingen met in totaal 40 raketten. De lanceerinrichtingen zijn computer gestuurd en behoren tot de meest moderne wapens van de NAVO.