NOS stopt nu definitief met organisatie van jazz-festival

HILVERSUM, 11 jan. - De NOS-radio stopt definitief met het jaarlijkse jazzfestival vanuit De Meervaart in Amsterdam. Dat is gisteren bekend gemaakt.

Het vier dagen durende jazzfestival bestaat sinds de jaren zestig. Met onderbrekingen werd het eerst in Loosdrecht, daarna in Laren en de laatste jaren vanuit De Meervaart in Amsterdam uitgezonden.

Volgens een woordvoerder van de NOS is “de formule van het festival de laatste jaren verouderd”. Vorig jaar werd het festival, dat toen voor de twtintigste maal plaats moest vinden, al overgeslagen. Dat bespaarde de NOS een bedrag van vierhonderdduizend gulden, waarvan een aanmerkelijk deel voor de traditionele compositieopdrachtten was bestemd. Die maatregel maakte toen deel uit van een bezuinigingsoperatie van tien procent voor de afdeling radio. Bovendien moest men destijds geld reserveren voor de extra kosten bij de wereldkampoioenschappen voetbal.

Als reden om nu definitief te stoppen noemt de NOS de gewijzigde programmering op Radio 4. De NOS zou nu over onvoldoende ruimte te beschikken om ook langere evenementen als een festival rechtstreeks uit te zenden.

De NOS zegt te overwegen andere jazz-evenementen wel te gaan uitzenden. De vorig jaar begonnen samenwerking met de Jazzmarathon in Groningen wordt mogelijk uitgebreid. Volgens de NOS is de Groningse Jazzmarathon nu het festival bij uitstek waar de nieuwste ontwikkelingen in de jazz zijn te beluisteren.