Nedlloyd

Wanneer een onderneming het slecht doet is dat reden tot bescheidenheid, maar bij Nedlloyd moet het personeel het dit jaar zelfs doen zonder nieuwjaarsboodschap van bestuursvoorzitter Rootliep.

Geruchten willen dat Rootliep op aandrang van de banken binnenkort plaats zal maken voor een nieuwe man aan het roer bij Nedlloyd, en voor die nieuwe kaptein wordt in de richting van de huidige bestuurders bij Boskalis gekeken.

Het zou wel te begrijpen zijn, als de banken ontevreden zijn over het beleid bij Nedlloyd. Het ziet er naar uit dat de verliezen van Nedlloyd nog wel eens groter zouden kunnen worden dan de afschrijvingen, zodat het concern met een negatieve kasstroom wordt geconfronteerd en dus geen geld genoeg heeft om rente te betalen op nieuwe kredieten. Dat is pijnlijk want de banken worden geacht de nieuwe schepen die Nedlloyd voor een miljard gulden heeft besteld te financieren. In deze donkere tijden financieren de banken niet al te graag een onderneming die naast een miljard eigen vermogen al vijf miljard schulden heeft, als daarop maar net de rente kan worden betaald.

Als dan nog een uit nood geboren onderhands financieringsplan van Nedlloyd uitlekt, waarop de banken de stukken niet kwijt kunnen en gedwongen zijn ze zelf te houden, kan dat de druppel zijn die de emmer vol ongeduld van de banken doet overlopen. Temeer daar na de fusie tussen ABN en Amro de combinatie opeens veel meer van Nedlloyd tegoed heeft dan iedere bank afzonderlijk.

ONENIGHEID

Vertrek uit de raad van bestuur 'wegens onenigheid over het te voeren beleid' is overigens toch langzamerhand een goede conjunctuurbarometer aan het worden.

Philips zette de toon. Bij VOC kan via de vervanging van de hele raad van bestuur eigenlijk van een geruisloze onvriendelijke overneming worden gesproken. Bij Akzo is nu ook een knoop doorgehakt. Het is alleen jammer dat aandeelhouders zo zelden horen, welke strategische keuze verloren heeft.

NATIONALE

De Golfcrisis komt Nationale-Nederlanden niet eens slecht uit. Terwijl de wereld naar de deadline van 15 januari kijkt vanwege de VN-resolutie inzake Irak, kijken alle grote verzekeraars in Europa en daar buiten, met minstens zoveel interesse naar een andere dead-line: voor eind januari zal de nieuwe onderneming die alle aandelen van Nationale Nederlanden en van de NMB-Postbank wil verwerven immers een biedingsbericht uitbrengen.

Niet dat de markt verwacht dat in dat bericht veel nieuws zal staan. Maar als er een partij is die een bod op Nationale zou overwegen, zal die daarmee wachten tot Nationale-Nederlanden in dat biedingsbericht zijn eerste kruit verschiet. Op de beurs lopen de spanning en de koers van Nationale-Nederlanden dan ook langzaam op.

Voor Nationale-Nederlanden noch voor de NMB-Postbank zal het leuk zijn wanneer een buitenlandse partij de gelegenheid te baat neemt om Nationale dwars te zitten. Maar Amsterdam kan zich niet echt een financieel centrum noemen, wanneer een grote onderneming die zichzelf zo kwetsbaar heeft gemaakt zonder strijd toch zijn zin krijgt. Maar in deze onzekere tijden durven weinigen iets op de beurs en heeft een biedende partij extra lef nodig, zodat Nationale moet hopen op veel onzekerheid door de Golf.