Marathon

Acht jaar nadat hij in een enerverend gevecht met Carlos Lopes de marathon van Rotterdam won, keert Rob de Castella terug in de Maasstad.

De Australier, die in 1983 in Helsinki de eerste wereldkampioen op de marathon werd, heeft atletenmakelaar Jos Hermens toegezegd op zondag 21 april in de elfde Rotterdam Marathon aan de start te staan. De Australier zegevierde op 9 april 1983 in 2.08.37.

Joop Franken, voorzitter van de stichting marathon Rotterdam, zegt ook in 1991 weer te rekenen op 10.000 deelnemers, van wie er nu reeds 6.200 hebben ingeschreven. “Wij willen de komende jaren beslist niet groter worden omdat het zou betekenen dat wij de Coolsingel als start en finish zouden moeten verlaten. Voor dit jaar hebben wij twee doelen voor ogen: het verstevigen van onze kwaliteitsnorm en het verbeteren van onze internationale positie. Wij gokken op een tijd van rond de 2 uur en 8 minuten met een kwalitatief breed veld.” Hermens kan voor het aantrekken van de toppers beschikking over een sponsorbedrag, dat volgens voorzitter Franken meer dan een miljoen gulden zal bedragen. Hij kan ook weer rekenen op minimaal vier Ethiopiers, drie jonge talenten en een ervaren man.

Rotterdam heeft inmiddels een contract voor drie jaar gesloten met de Japanse televisie, die voor de rechtstreekse verslag van de Rotterdamse marathon van 1990 de prijs voor de beste en meest bekeken sportreportage van het eerste half jaar kreeg. Bovendien komt er binnen afzienbare tijd een verregaand samenwerkingsverband met de organisatoren van de marathon van Tokio.