Leger VS klaar een 'beslissende' slag tegen Irak

WASHINGTON- ABU DHABI, 11 jan. - De Amerikaanse troepen in het Golf-gebied zijn klaar voor een snelle aanval op het Iraakse leger die “beslissend” zal zijn. Dat heeft de voorzitter van de verenigde chefs van staven, Colin Powell, gisteren gezegd.

Powell gaf in Washington commentaar op het mislukken van de besprekingen tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker en zijn Iraakse ambtgenoot Tareq Aziz, woensdag.

Ook minister van defensie Dick Cheney zei dat de Amerikaanse troepen gereed zijn voor de strijd. Cheney zei dat ook Irak zal worden binnengevallen als dat noodzakelijk is voor de bevrijding van Koeweit. “Het is niet onze bedoeling Irak te veroveren in de traditionele betekenis van het woord of over te gaan tot een bezetting van Bagdad, maar we zijn vastbesloten hem (Saddam Hussein) uit Koeweit te verdrijven en in die zin zal hij moeten begrijpen dat Irak zelf geen veilige plek is”, aldus Cheney in een vraaggesprek met ABC-televisie.

Op de vraag of Saddam zelf het doelwit zou kunnen zijn van een aanval zei Cheney: “Zijn persoon zeker niet. Het is niet onze politiek individuen aan te pakken, maar het moge duidelijk zijn dat wij alles zullen doen dat nodig is om ons doel te bereiken.”

De Verenigde Staten zullen hun uiterste best doen het aantal slachtoffers aan eigen kant zoveel mogelijk te beperken, maar Cheney voegde er aan toe: “Het ondernemen van een dergelijke operatie betekent ook dat je het risico op je neemt dat er veel slachtoffers vallen”. De minister wilde niet zeggen of de VS meteen na het verstrijken van het ulitimatum op 15 januari in het offensief zullen gaan.

James Baker was vandaag nog in Saoedi-Arabie om met zijn ambtgenoot, prins Saud, te overleggen over de huidige situatie. Gisteren voerde hij daar overleg met koning Fahd, maar Baker weigerde na afloop te zeggen of hij met de koning had gesproken over een mogelijke aanval op de Iraakse troepen, volgende week.

De Saoediers zegden vandaag toe 40 tot 50 procent van alle kosten op zich te zullen nemen van de strijd tegen Irak, zonder te zeggen om welke bedragen het gaat. Baker reist vandaag voor overleg naar de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, eveneens bondgenoten in de strijd tegen Irak.

Het Pentagon maakte gisteren bekend dat de internationale troepenmacht tegen Irak nu 615.000 man sterk is, onder wie 370.000 Amerikanen. Daar staan naar schatting 540.000 Iraakse troepen in en nabij Koeweit tegenover. (AFP, AP, Reuter, UPI)