Kerkorian mengt zich in strijd om Pan Am

ROTTERDAM, 11 JAN. De Amerikaanse belegger Kirk Kerkorian wil een bod uitbrengen op Pan Am, de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die dinsdag uitstel van betaling heeft aangevraagd. Dit heeft de advocaat van de Amerikaanse vakbond van piloten gisteren bekend gemaakt.

De faillissementsrechter in New York keurde gisteren de verkoop door Pan Am goed van de vijf lijndiensten naar Londen aan United Airlines, ondanks verzet van de pilotenvakbond en andere luchtvaartmaatschappijen. Eerder hadden de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten daarvoor al informeel goedkeuring gegeven, maar het nu gerezen verzet zou formele goedkeuring in de weg kunnen staan.

De advocaat van de pilotenvakbond vroeg de faillissementsrechter meer tijd uit te trekken om alternatieve plannen voor Pan Am te bestuderen, waaronder het bod van Kerkorian. Over de inhoud van dat bod is nog niets bekend. Kerkorian heeft laten weten in ieder geval op korte termijn vijftig miljoen dollar als overbruggingskrediet ter beschikking te kunnen stellen.

Ook Delta Airlines, de op twee na grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, heeft zich gisteren in de strijd om de lucratieve transatlantische routes van Pan Am geworpen. Delta heeft te kennen gegeven vijftig miljoen dollar te willen betalen voor de route Los Angeles-Londen van Pan Am. Daarnaast heeft Trans World Airlines nog steeds belangstelling voor een overneming van Pan Am. In december liet TWA weten 375 miljoen dollar voor Pan Am over te hebben.

Onderdeel van de nu door de faillissementsrechter goedgekeurde transactie vormt een overbruggingsfinanciering van 150 miljoen dollar van Bankers Trust en United Airlines. Pan Am denkt met dit krediet en de dertig miljoen dollar die de maatschappij nog in kas heeft, de liquiditeitsbehoefte te kunnen dekken tot later deze maand de laatste betaling van 270 miljoen dollar van United binnenkomt. United heeft voor de van Pan Am gekochte lijndiensten al een bedrag van circa dertig miljoen dollar aanbetaald.

Kerkorian heeft in 1987 al een keer geprobeerd een controlerend belang in Pan Am te krijgen. Toen wilde hij zelf 75 miljoen dollar in Pan Am investeren en zei hij financiers te hebben die nog eens 1, 4 miljard dollar aan vreemd en eigen vermogen in Pan Am wilden steken. Pan Am heeft dat bod toen verworpen. In december liet Kerkorian nog van zich spreken toen hij een belang van negen procent in autofabrikant Chrysler verwierf. Kerkorian heeft verder belangen in filmstudio's en onroerend goed in Las Vegas.