Kapper omzeilt sluitingswet en knipt van zeven tot zeven

ROTTERDAM, 11 JAN. De Leidse kapper Hans van Bellen heeft een wel hele creatieve manier gevonden om de strenge winkelsluitingswet te omzeilen. Terwijl politiek Den Haag nog steeds kissebist over de vraag of de vaderlandse middenstand nou wel of niet een half uurtje per dag langer open mag blijven, knipt Van Bellen zijn klanten sinds kort van zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds, 72 uur per week, 20 uur langer dan de omstreden winkelsluitingswet toestaat. En dat allemaal legaal, want er valt volgens de politie geen speld tussen te krijgen.

De constructie van Van Bellen is zo simpel dat je je kunt afvragen waarom niet eerder creatieve geesten op het idde zijn gekomen. De Leidse kapper heeft zijn zaak aan de Stationsweg doodleuk in tweeen gedeeld. De ene helft, die van de andere helft is gescheiden door een glazen wand, is van zeven uur 's ochtends tot een uur 's middags geopend en draagt dan ook de naam 'Van Zeven'. De andere helft gaat open als 'Van Zeven' dicht gaat, blijft tot zeven uur 's avonds open en heet dan ook 'Tot Zeven'. Het resultaat: een kapperszaak die twaalf uur per dag is geopend.

In 'Van Zeven' zit de vennootschap onder firma van Van Bellen en zijn zoon Thomas. In 'Tot Zeven' zit de eenmanszaak van Irma Zwaan, de kapster die al jarenlang bij Van Bellen werkt. Van Bellen denkt op deze manier voordeliger uit te zijn dan in de oude situatie toen de zaak nog niet was opgedeeld, al is het nog te vroeg om dat met cijfers te kunnen staven. Hij weet in ieder geval zeker dat hij al die klanten dienst bewijst die door de weeks graag voor of na het werk onder de schaar willen.

Van Bellen heeft tot deze ingenieuze constructie besloten toen zijn kapperszaak vorig jaar aan verbouwing toe was. Het pand kreeg een flinke opknapbeurt en werd door een glazen wand in tweeen gedeeld. Beide bedrijven hebben een gescheiden ingang en eigen personeel. Om een uur 's middags wordt 'Van Zeven' de kas opgemaakt en worden de klanten naar 'Tot Zeven' geloodst.

Organisaties die zich verzetten tegen verbreding van de winkelsluitingswet reageren niet erg enthousiast op Van Bellen. De Dienstenbond FNV ziet het vooralsnog niet “als een serieuze optie” die navolging zal vinden bij andere middenstanders. De werkgeversorganisatie NCOV noemt Van Bellen “een slimme ondernemer” die door de mazen van de wet glipt.