'Kans op terrorisme maakt vliegen duurder'

ROTTERDAM-LONDEN 11 JAN. Het internationale verzekeringsconcern Lloyd's in Londen heeft gisteren gewaarschuwd dat de verzekeringspremies voor luchtvaartmaatschappijen die een potentieel doelwit zijn voor Iraakse terroristen snel zullen stijgen. Tot nu toe zijn alleen de premies verhoogd voor maatschappijen die in het Midden Oosten zijn gevestigd en voor bedrijven die vliegen op het Midden Oosten.

De kans op aanslagen wordt bij Lloyd's als bijna onontkoombaar gezien indien er oorlog uitbreekt, ongeacht de lengte van een militaire confrontatie. Lloyd's heeft ook laten weten dat de verzekeringsmarkten in geval van oorlog in het weekeinde geopend zullen zijn.

Volgens de organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA, waarin 200 bedrijven zijn verenigd, is sommige maatschappijen meegedeeld dat er rond 15 januari een zone zal worden afgekondigd waarbinnen geen verzekering van commerciele vluchten mogelijk zal zijn.

De KLM heeft een aangepaste dienstregeling voor het Midden Oosten aangekondigd die zaterdag 12 januari van kracht wordt en voorlopig zal gelden tot 20 januari. Vanaf vandaag zijn toeslagen op ticket-prijzen in verband met hogere verzekeringspremies verdrievoudigd. De toeslag op Bahrein komt daarme bijvoorbeeld op 540 gulden.

De KLM zal een aantal bestemmingen de komende week niet aandoen en op andere routes de frequenties verminderen. Zo wordt er maar een keer naar Tel Aviv gevlogen (maandag) in plaats van drie keer, komen Doha en Bahrein te vervallen en zal Dubai niet langer als tussenstop voor vluchten op Bangkok gebruikt worden. Maandag zullen er twee retourvluchten op Dubai uitgevoerd worden.