Israel tracht vrees bij burgers weg te nemen

TEL AVIV, 11 jan. - Israel is gisteravond begonnen met een informatie-campagne om de voor Iraakse raketaanvallen bevreesde bevolking zoveel mogelijk gerust te stellen.

In een televisie-vraaggesprek zei generaal Avihu Bin-Nun, de commandant van de Israelische luchtmacht, dat de piloten startklaar in hun cockpits zitten en de luchtverdediging in vooruitgeschoven posities eveneens in staat van hoogste paraatheid is. Hij onthulde dat de luchtverdediging is versterkt met twee batterijen Patriot anti-luchtdoelraketten van Amerikaanse makelij.

Generaal Bin-Nun zei dat de luchtmacht in staat moet worden geacht het Israelische luchtruim “schoon te houden”. Laag over Jordanie vliegende Iraakse bommenwerpers van het type SOE-24 vormen volgens de generaal weliswaar een bedreiging maar kunnen toch tijdig worden onderschept. Deze opvatting wordt overigens betwist door Israelische defensiespecialisten, die menen dat vijf Iraakse gevechtsvliegtuigen door de Israelische luchtverdediging kunnen dringen.

Volgens generaal Bin-Nun is er geen aanleiding voor de Israelische bevolking zich bijzonder ongerust te maken over de Iraakse raketdreiging. De verwoestende kracht van de raketten beperkt zich naar zijn zeggen tot een kamer of appartement per gebouw.

Het televisiejournaal, dat met het vraaggesprek met de generaal begon, werd besloten met de uitzending van een eerste instructiefilm over de bescherming van de burgerbevolking tegen chemische wapens. Gisteravond werd getoond hoe een kamer met plakband en natte doeken tegen een gasaanval kan worden afgesloten.

Vanmorgen is de informatiecampagne verder opgevoerd en kreeg de bevolking via de radio instructies in geval van een Iraakse aanval, wanneer de sirenes loeien, niet naar de schuilkelders te rennen maar in de gereedgemaakte 'veiligheidskamers' gasmaskers op te zetten. Vandaag verschijnen in de kranten bijzondere veiligheidsbijlagen met uitgebreide instructies over voorbereidingen op een Iraakse aanval met chemische wapens.