Irak kreeg voor invasie Franse satellietfoto's

ROTTERDAM, 11 jan. - Irak heeft vorig jaar, drie maanden voor de invasie van Koeweit (2 augustus), de beschikking gekregen over 20 satellietfoto's die door de commerciele Franse Spot-satelliet zijn gemaakt van Koeweit en Saoedi-Arabie.

Volgens de Financial Times zouden ongeveer vijf van de foto's 'gevoelige informatie' bevatten over wegen, infrastructuur en installaties. De onderneming die de Spot-satelliet exploiteert, Spot Image in Toulouse, heeft op 2 mei van het vorig jaar de laatste foto's in door Irak bestelde reeks afgeleverd. Spot Image is een onderneming die satellietbeelden levert aan iedereen die het maar wil. Gerard Bratchet, directeur van Spot Image, verdedigde tegenover de Financial Times de levering met het argument dat Irak geen ongebruikelijke klant was en geen speciale aandacht verdiende. Toch was het Franse bedrijf op den duur voldoende gealarmeerd door het Irakese verzoek om verdere leveranties aan de 'Nationale Remote Sensing Centre' in Irak te staken.

Het moet echter betwijfeld worden of de Spot-beelden informatie bevatten die nog niet uit andere bronnen bekend had kunnen zijn (verkenningsvluchten bijvoorbeeld). Het oplossend vermogen (de scherpte) is daarvoor te gering. Op de Spot-beelden is een object van 10 bij 10 meter nog net te onderscheiden: een alleenstaande boerderij, een flinke militaire installatie, het stratenpatroon van een grote stad. Dat is niets vergeleken bij de detailrijkdom waartoe 'professionele' militaire spionagesatellieten in staat zijn. Die vliegen in een veel lagere baan en hebben een veel hoger oplossend vermogen: de nieuwste Amerikaanse satellieten van de KH-familie kunnen in gunstige omstandigheden een object van 15 bij 15 cm afbeelden. De Amerikanen hebben nog onlangs speciaal voor waarnemingen in de Golf een verkenningssatelliet gelanceerd.

De Spot-satelliet, gelanceerd in 1986, draait per etmaal ruim 14 keer om de aarde. De satelliet vliegt op 828 km hoogte steeds over de polen en bij elke omwenteling wordt een andere strook van de aarde afgetast - zoals een draad wol die op een kluwen wordt gewonden. Na 26 dagen is de satelliet weer op zijn uitgangspositie. De Spot is uitgerust met twee videocamera's die door een spiegeltelescoop van 2, 5 meter naar de aarde turen.

De satelliet heeft de mogelijkheid om in een volgende baan het stukje waar hij twee en een halve dag eerder recht overheen vloog, nog eens te fotograferen, maar nu onder een hoek van 26. Dit opent in principe de mogelijkheid grote veranderingen in het landschap op de voet te volgen (overstromingen, eventueel grootscheepse troepenverplaatsingen). Verder is het mogelijk de twee beelden te combineren tot een stereoscopisch beeld - zodat hellingen en glooiingen in het land te onderscheiden zijn. Maar ook deze faciliteit is voor militair inlichtingenwerk niet van groot belang.