Hogere koersen op alle internationale aandelenbeurzen

AMSTERDAM, 11 JAN. Gesterkt door op een hoger niveau geeindigd Wall Street en door de gestegen koersnoteringen in Tokio, lieten alle Europese aandelenbeurzen vanochtend hogere openingskoersen zien. De flauwe hoop dat VN-secretaris Perez de Cuellar mogelijk enig succes zal boeken bij zijn bezoek aan Irak, speelt hierbij ongetwijfeld een betekenisvolle rol.

AMSTERDAM Een vastere stemming kenmerkte ook het Damrak vanochtend, maar later verflauwde de animo. De stemmingsindex stond even na het middaguur op 78, 2, nog maar een fractie boven de 78, 1 van gisteren.

De koers van de aandelen Nedlloyd ging vanochtend met 1, 20 gulden omhoog naar 38, 50 gulden. Het bedrijf verwacht verliezen in 1990 en bevindt zich midden in een reorganisatie. In 1989 werd nog een winst van 252, 3 miljoen gulden geboekt. De eerder in de week tot uiting gekomen vraag naar aandelen Nationale-Nederlanden was vandaag niet aanwezig. Het aandeel daalde 50 cent naar 52 gulden. Pakhoed was vanochtend 7, 50 gulden lager, maar ook op die koers van 170, 50 waren er geen kopers te vinden.

NEW YORK Wall Street beleefde gisteren zijn eerste winstdag van het nieuwe jaar. Het marktvolume was met 124, 5 miljoen aandelen evenwel klein, zeker in verhouding tot de geen indruk makende 191, 1 miljoen aandelen die de dag ervoor nog waren verhandeld. Marktspecialisten zagen de opleving als een technisch herstel na de afgelopen verliesdagen. In de zes voorafgaande beursdagen daalde het koersgemiddelde met 163 punten, maar gisteren steeg het Dow Jones gemiddelde met 28, 46 punten naar 2.498, 76, een toename van 1, 2 procent.

De stemming op de beurs wordt nagenoeg bepaald door de naderende deadline voor Irak die op 15 januari afloopt en de daarna dreigende oorlog. Intussen zijn alle ogen gericht op het bezoek van Perez de Cuellar aan Irak. De Verenigde Naties secretaris vertrekt vandaag naar Bagdad voor een gesprek met Sadam Hoessein over de kwestie Koeweit, nadat de ontmoeting van Baker en Aziz in Geneve niets opleverde. Perez wordt maandagochtend terug verwacht in New York, waar hij verslag zal uitbrengen aan de V. N. Een kleine hoop bestaat nog dat oorlog in de Golf kan worden vermeden.

Bij de winnaars op Wall Street was onder andere Ford Motor dat 50 dollarcent hoger noteerde op 255-8. Gisteren bleek dat het dividend op 75 cent blijft gehandhaafd. Analisten hadden een dividendverlaging voorspeld.

TOKIO De aandelenkoersen begonnen vanochtend op de beurs van Tokio aan een voorzichtige opmars die tot in de middag voortduurde en een piek bereikte door een gerucht dat Irak zijn troepen uit Irak zou terugtrekken, maar dat later werd ontzenuwd. Vervolgens vielen de koersen terug tot onder het slot van de dag ervoor, maar tegen het einde van de beurshandel veerde de markt weer op om te eindigen met een winst van 193, 66 op 23.241, 02, ruim 0, 8 procent hoger dan de vorige dag.

Handelaren verwachten dat er op de volgende beursdag (maandag) maar weinig belangstelling zal zijn omdat dinsdag een nationale feestdag is en de beurs zal zijn gesloten.

Ook de Japanse obligatiemarkt trok iets aan, waarbij de rendementen terugliepen. Voor een 10-jarige staatslening ligt dat momenteel tegen 6, 9 procent. De dollar liep enigszins op tegen de yen.

Op de aandelenmarkt lieten bij de hoofdfondsen 665 een hogere, 292 een lagere en 132 een ongewijzigde koersnotering zien. De meeste stijgers waren te vinden in de sectoren elektrotechniek, warenhuizen, olie, mijnbouw en bouwbedrijven.

LONDEN De Britse aandelenkoersen, die gisteren een daling van ruim een procent vertoonden, lieten vanochtend bij de opening van de markt hogere noteringen zien. De stemming in Londen vond klaarblijkelijk steun in de weeraangetrokken koersen van Wall Street en die van de Tokiose beurs.

Handelaren verwachten geen grootse koersontwikkelingen en menen dat tijdens de komende paar dagen weinig aan de stemming zal veranderen, tenzij zich onverwachte gebeurtenissen zouden voordoen. Het slechtste dat de markt zou kunnen ervaren is onder andere een voortdurende onzekerheid over de Golf-crisis. De deadline die voor Irak op 15 januari afloopt wordt met spanning tegemoet gezien.

Halverwege de morgen waren de aandelenkoersen, gemeten aan de FT-100-index met ruim 9 punten gestegen naar even boven 2.117 bij een matige handelsomzet.

FRANKFURT Het komende bezoek van VN-secretaris de Cuellar aan Irak werd doorde Frankfurtse beurs licht optimistisch beoordeeld. De aandelenkoersen trokken bij de opening vanochtend verder aan aan tot boven het slot van de vorige dag, toen een stijging van gemiddeld 0, 6 procent werd geboekt.

De positieve ontwikkeling op de New Yorkse en Tokiose beurzen onderbouwden de stemming, die weer vraag ontlokte aan een enkele grote belegger. Ruim een uur na de beursopening was het Dax-30-koersgemiddelde met ruim 8 punten met 0, 6 procent gestegen naar een niveau van om en nabij 1.383.

PARIJS Na de koersdalingen die gisteren de Franse koersen een verlies van bijna 3 procent opleverden, was er vanochtend een lichte stemmingsverbetering te constateren. De aandelenkoersen openden hoger bij voorzichtige handel. Het CAC-40-gemiddelde liet ruim een uur nadat de handel was begonnen een winst aflezen van ruim 6 punten, oftewel 0, 5 procent, naar even boven 1.520.

BRUSSEL De stemming op de Brusselse beursvloer bleek vanochtend enigszins te zijn verbeterd. Bij de opening noteerden een meerderheid van de aandelen iets hoger dan gisteren. Beleggers putten duidelijk moed uit de koersverbetering die overzee had plaatsgevonden. Er was ook vandaag uiterst weinig affaire te bespeuren. Petrofina kon licht aantrekken naar 9.610 frank.