Haan bij FC Nurnberg winnaar machtsstrijd

NEURENBERG, 11 jan. - Gerd Schmelzer (39) is met onmiddellijke ingang afgetreden als president van de Bundesliga-vereniging FC Nurnberg omdat een onwerkbare situatie dreigde te ontstaan met trainer Arie Haan. De 39-jarige makelaar kwam tot zijn besluit toen de overige leden van het vijf man tellende bestuur hem niet wilden steunen in zijn beslissing om Haan op staande voet te ontslaan. Wel heeft de 42-jarige Nederlandse trainer in de verbeten machtsstrijd de concessie moeten doen dat zijn contract, dat aanvankelijk tot en met juni 1992 liep, wordt teruggebracht tot en met 30 juni 1991. Aan het einde van dit seizoen scheiden zich derhalve de wegen van Haan en FC Nurnberg.

Voor de geimproviseerde persconferentie waarop Schmelzer zijn opzienbarende besluit, volgens eigen zeggen in het belang van FC Nurnberg, bekend maakte, bestond van de kant van de Duitse media enorme belangstelling. Acht cameraploegen, een hoeveelheid die zelfs het aantal overtrof toen Franz Beckenbauer afgelopen zomer zijn WK-selectie bekend maakte, waren uitgerukt om het unieke precedent dat een voorzitter in de strijd om de macht moet wijken voor een trainer, uitgebreid te filmen.

Wereldster

Arie Haan zelf vermeed de persconferentie, maar overzag in de bar van het spelershotel triomfantelijk het slagveld. Hetgeen Schmelzer de sarcastische opmerking ontlokte: “Hij is toch immers de wereldster? Maar ik laat me daardoor niet verblinden. Ik kijk naar de resultaten. Die zijn dat Nurnberg op de zeventiende plaats staat en het slechtste toeschouwers-gemiddelde in de Bundesliga heeft. Daarom denk ik dat mijn kritiek op Haan terecht is.”

Schmelzer verwijt Haan een gebrek aan betrokkenheid bij FC Nurnberg en laksheid in het technische beleid. Het zijn visies die door de overige bestuursleden van de club, die tijdelijk zal worden geleid door penningmeester Sven Oberhof, niet worden gedeeld. Hoewel de marketing-expert binnen het bestuur, Ingo Bobel, benadrukt dat een eventueel ontslag van Haan sterk is gecompromiteerd door het feit dat het afkopen van zijn contract meer dan een miljoen mark zou hebben bedragen en derhalve financieel een te zware aderlating voor het toch al in de rode cijfers verkerende FC Nurnberg zou worden.

“Er worden weliswaar de waanzinnigste bedragen over het salaris van Arie Haan (62.000 mark per maand, red.) gepubliceerd die ver bezijden de realiteit zijn”, zegt Bobel, “maar het is duidelijk dat een afkoopsom voor Haan momenteel een te zware belasting vormt voor de club. Hoewel zijn salaris gedeeltelijk wordt betaald door een van de sponsors.”

Uitdaging

Onder luid applaus van de toegestroomde supporters hervatte Haan gistermiddag uiterlijk onaangedaan de training bij FC Nurnberg. “Voor mij is dit een bevredigende oplossing”, verklaarde Haan. “Ik heb altijd gezegd dat ik graag wil blijven om de club hogerop te helpen. Voor mij is belangrijk dat deze hele zaak tot het sportieve vlak is teruggebracht. Verder heb ik met het bestuur afgesproken geen commentaar meer te leveren op deze affaire. Max Merkel heeft in Bild beweerd dat Nurnberg rijp is om op de laatste plaats te eindigen in de Bundesliga. Ik zie het als een persoonlijke uitdaging die woorden te logenstraffen.”

De spelersselectie toonde zich tevreden met het aanblijven van Haan. De stemming werd verwoord door international Andreas Kopke, de derde Duitse doelman tijdens het WK in Italie. Kopke: “De spelers zijn erg opgelucht dat deze klucht tussen de voorzitter en de trainer eindelijk is afgelopen. Nu kunnen we ons tenminste op het voetbal richten. Het is voor alle betrokkenen het beste dat Haan blijft. Hij ligt goed bij de spelers en het is bovendien niet zijn schuld dat de eerste competitiehelft voor ons zo teleurstellend is verlopen.”