Geen paniek onder bevolking Bagdad

BAGDAD, 11 jan. - Terwijl de meeste diplomaten aanstalten maken om uit Bagdad te vertrekken met het oog op een mogelijke oorlog over de kwestie-Koeweit of al weg zijn, is er onder de bevolking in de Iraakse hoofdstad geen spoor van paniek.

Tot de landen die gisteren aankondigden hun diplomaten uit Bagdad te evacueren behoren de Verenigde Staten, Nederland, Belgie, Denemarken, Italie, Spanje, Australie en Canada. Brazilie, Finland, Maleisie en Nieuw Zeeland hebben zelfs besloten hun ambassade in Irak voorlopig geheel te sluiten.

De Amerikaanse regering heeft gisteren alle naar schatting 180 Amerikanen in Irak gewaarschuwd voor het toegenomen gevaar. De waarschuwing van het Witte Huis geldt ook voor journalisten die nog in de Iraakse hoofdstad werkzaam zijn. Washington bood alle Amerikanen een plaats aan op een chartervlucht uit Irak, die vermoedelijk morgen zal vertrekken. Tot gisteren had overigens slechts een Amerikaanse familie te kennen gegeven te willen vertrekken. De grote Amerikaanse televisiestations, die nu nog journalisten in Bagdad hebben gestationeerd, hebben nog niet besloten of ze daar ook na de 15de januari willen blijven.

Vijf Britse diplomaten, onder wie ambassadeur Harold Walker, kwamen gisteren per auto in Jordanie aan. Slechts een Britse diplomaat is achtergebleven in verband met een zitting voor de rechtbank van een Brit die was gearresteerd na afgelopen najaar als gijzelaar een mislukte poging tot ontsnapping te hebben ondernomen. De laatste Britse diplomaat zal waarschijnlijk ook binnen enkele dagen vertrekken. De Duitse diplomaten hadden Bagdad al eerder verlaten.

In Bagdad zelf zijn er nog geen tekenen van paniek onder de ongeveer vier miljoen inwoners. De winkels blijven gewoon open, het verkeer verloopt normaal, kinderen gaan naar school en alle overheidskantoren zijn open. Gistermiddag, het begin van het weekeinde in islamitische landen, was het een drukte van belang in de restaurants langs de rivier de Tigris, waar veel mensen de traditionele 'Masguuf', een gerecht met gebakken vis, kwamen eten. Ook werden er verscheidene bruiloften gevierd, waarbij met linten en bloemen versierde kolonnes auto's toeterend door de straten reden.

Niettemin vormt de kans op een oorlog op het ogenblik het belangrijkste gespreksthema. Velen maken zich niet zozeer zorgen over een aanval op Bagdad over land maar vooral over de mogelijkheid van grote luchtbombardementen. Een man van middelbare leeftijd evenwel balt op een markt in Bagdad zijn vuist hemelwaarts en roept woedend in het Arabisch: “Khaleehum ye-jou”, wat zoveel wil zeggen als “Laat ze maar komen”. Een andere man, die naast hem staat, voegt hier aan toe in het Engels: “Laat Amerika maar komen en, zoals onze president zegt, zullen ze in hun eigen bloed zwemmen”.

De meeste mensen op straat zeiden gisteren dat ze hadden gehoopt dat de besprekingen tussen de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, en zijn Amerikaanse collega James Baker van woensdag in Geneve resultaat zouden opleveren. Maar ze zeiden niet verrast te zijn over de mislukking ervan. Weinigen ook hebben vertrouwen in de nieuwe missie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar. Mentaal lijken de meesten zich al te hebben ingesteld op een oorlog.

Woensdag vormden er zich lange rijen voor de benzinepompen in Bagdad omdat veel automobilisten vreesden dat de benzine spoedig schaars zou worden. Gisteren verzekerden de Iraakse autoriteiten het publiek evenwel dat het niet nodig was om benzine te hamsteren en dat er geen tekorten zouden optreden.

Een Aziatische diplomaat verklaart de houding van de meeste Irakezen als volgt: “Vijf maanden propaganda van de regering heeft er bij de Irakezen goed ingehamerd dat hun land in de voorhoede van de Arabische wereld dient te staan. En de Irakezen bereiden zich er mentaal op voor om enige offers te brengen voor die zaak”.

Veelzeggend voor de gemoedsgesteldheid van de Irakezen is ook dat de koers van de dollar op de zwarte markt in Bagdad, die dikwijls wordt beschouwd als een goede barometer van de stemming in het land, de afgelopen dagen geen grote schommelingen heeft vertoond. (AP, AFP, Reuter)