Egypte erkent recht Israel op tegenactie

WASHINGTON- TEL AVIV, 11 jan. - Israel heeft het recht zichzelf te verdedigen en een tegenactie te ondernemen als het door Irak wordt aangevallen, zo heeft de Egyptische president Hosni Mubarak gisteren gezegd. Ook Syrie zou een dergelijke uitspraak hebben gedaan.

Mubarak kwam met deze verklaring in een vraaggesprek met een Amerikaans televisiestation. In een vraaggesprek met het Egyptische blad Al-Akbar zegt Mubarak overigens te betwijfelen of Israel in een oorlog met Irak zal worden betrokken, omdat hij er niet zeker van is dat Iraks raketten Israel kunnen bereiken. Hij achtte de kans groot dat op Israel afgevuurde raketten boven Jordanie zullen ontploffen.

Eerder deze week had Mubarak nog gewaarschuwd dat Egypte niet akkoord zou gaan met een Israelische interventie als er in de Golf een oorlog uitbreekt. De Jordaanse premier Mudar Badran zei tezelfdertijd van de Syrische president Assad de verzekering te hebben gekregen dat Syrie Jordanie zou helpen in het geval van een Israelische aanval. Volgens de Israelische krant Maariv echter heeft Syrie gisteravond bekendgemaakt afzijdig te blijven als Irak een oorlog tegen Israel begint. Ook zou Syrie verzoeken van Jordanie om tussenkomst in reactie op een Israelische interventie tegen Irak boven het Jordaanse luchtruim afwijzen.

De wijziging van het Egyptische standpunt volgt op de mislukking van de besprekingen in Geneve tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker en zijn Iraakse collega Tareq Aziz. Op een vraag of Irak Israel zou aanvallen in het geval van een oorlog in het Golfgebied zei de Iraakse minister later: “Ja, absoluut”. Israel zou hopen op deze wijze het Arabische deel van de anti-Iraakse coalitie alsnog aan zijn zijde te krijgen. (Reuter, AP)

Onze correspondent in Israel voegt hieraan toe: Politieke kringen in de Israelische hoofdstad juichen de uitspraak van de Egyptische leider in achtergrondgesprekken toe. Officieel onthoudt Jeruzalem zich van commentaar.