EG wijkt even voor missie Irak van topman VN

GENEVE, 11 jan. - De EG-ministers van buitenlandse zaken hebben eventuele vredesgesprekken met Irak opgeschort om maximale aandacht te geven aan het initiatief van de secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar.

Perez zal vanavond of morgen in Bagdad de Iraakse president Saddam Hussein ontmoeten. Saddam sloot vandaag opnieuw een terugtrekking uit Koeweit uit.

De ministers besloten vanmorgen in Geneve om niet nu Perez voor de voeten te gaan lopen. Het initiatief van de secretaris-generaal wordt op dit moment gezien als het offensief dat het meeste kans van slagen heeft om Saddam Hussein er alsnog van te overtuigen dat hij zijn troepen uit Koeweit moet terugtrekken voordat op 15 januari het ultimatum van de Veiligheidsraad van de VN afloopt.

Tijdens een bijeenkomst van anderhalf uur, voorafgaand aan een gesprek met Perez de Cuellar die op doorreis naar Bagdad was, besloten de EG-ministers opnieuw contact met Perez te hebben na diens terugkeer uit Bagdad. Of daarbij weer alle EGministers aanwezig zullen zijn of dat hij, op zijn terugreis, alleen zal spreken met de voorzitter of de leidende troika, was aan het begin van de middag nog onzeker.

De ministers willen bij zijn terugkeer van de VN-secretaris horen of een eigen Europees initiatief kans van slagen heeft of op enigerlei wijze zijn activiteit zou kunnen ondersteunen. Bij een positieve beoordeling door Perez zijn de EG-ministers ook bereid om daarvoor een afvaardiging naar Bagdad zelf te sturen. Op dit moment is onduidelijk of de berichten van de Tunesische radio juist zijn dat de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz bereid zou zijn naar Algiers te komen voor een gesprek met de EG-ministers. Fungerend EG-voorzitter minister van buitenlandse zaken Poos van Luxemburg heeft eerder deze week een aanbod voor een dergelijk gesprek van EG-zijde nog eens tegenover Bagdad herhaald.

Tareq Aziz wees dat voorstel op dat moment echter af, omdat, zei hij, de EG-ministers op 17 december ook niet met hem in Rome hadden willen praten.

Pag. 4: EG en initiatief topman VN

De EG-ministers hebben suggesties die uit de VN in New York komen om het sturen van een vredesmacht te ondersteunen, die zou worden samengesteld door landen die niet aan de uit 28 naties bestaande anti-Irak-coalitie die op dit moment in het Golfgebied een strijdmacht heeft opgebouwd, zal bestaan.

Sommige EG-ministers, onder wie de Nederlandse minister Van den Broek, willen dan wel de zekerheid hebben dat een dergelijke neutrale VN-vredesmacht niet de op dit moment in de Golf gelegerde strijdmacht zou hinderen bij de uitvoering van zijn taak. In dat geval zou die vredesmacht pas Koeweit kunnen binnentrekken als de laatste Iraakse soldaat het land heeft verlaten. Andere ministers, onder wie de Duitse minister Genscher, nemen hier een wat flexibeler standpunt tegenover in. Genscher heeft er vanochtend voor gepleit daar wat meer ruimte te laten en de toelating van een eventuele neutrale VN-strijdmacht tot Koeweit al te regelen op een moment dat de ontruiming door de Iraakse strijdkrachten nog niet geheel zou zijn voltooid.

    • Rob Meines