EG veroordeelt coup in Suriname door militairen

BRUSSEL, 11 jan.- De Europese Gemeenschap en haar lidstaten veroordelen de militaire coup in Suriname op 24 december krachtig en vinden dat de democratie snel moet worden hersteld. Dit staat in een verklaring die gisteren in Brussel is verspreid.

Volgens de EG staat het militaire ingrijpen haaks op de “versterking van de democratie in de wereld, in het bijzonder in Zuid-Amerika”, en zal het Suriname internationaal verder isoleren. De EG vindt dat de nieuwe regering in Paramaribo niet de soevereine wil van het Surinaamse volk vertegenwoordigt. Net als al eerder de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caricom, een samenwerkingsverband van Caraibische landen, doet de EG een beroep op de Surinaamse regering haar beloftes na te komen en de democratie snel te herstellen.