'Een waardig vervolg op carriere'; Oudere dansers krijgen bij NDT eigen gezelschap

DEN HAAG, 11 jan. - Het Nederlands Dans Theater (NDT) heeft een gezelschap voor oudere dansers (40+) opgericht, 'NDT 3'.

Het gezelschap staat onder leiding van Gerard Lemaitre, 22 jaar danser bij het NDT en nu balletmeester van het Ballet de l'Opera van Lyon. Voor het eerste programma, dat op 8 november het Holland Dance Festival in Den Haag opent, maken Jiri Kylian, Mats Ek, William Forsythe en Hans van Manen een choreografie voor een van de vier dansers van het gezelschap, respectievelijk voor Sabine Kupferberg, Niklas Ek, Alida Chase en Gerard Lemaitre.

Elk jaar brengt NDT 3 twee programma's uit, een in het najaar en een tijdens het Holland festival.

Het NDT had al een gezelschap voor jongere dansers, het NDT 2'. Artistiek leider daarvan is Gerald Tibbs. Arlette van Boven, die het tot voor kort leidde, wordt opgenomen in de artistieke staf van 'NDT 1', het 'grote' gezelschap. Kylian blijft artistiek directeur, zakelijk leider Carel Birnie.

Het idee voor een gezelschap met dansers die in leeftijd varieren tussen de veertig en zestig jaar werd bedacht door Jiri Kylian, wiens vrouw Sabine Kupferberg (39) verleden jaar haar loopbaan bij het Nederlands Dans Theater beeindigde.

Het is interessant om onder een dak de totale ontwikkeling van een danser te kunnen begeleiden”, zegt Kylian. “Een danser van veertig of vijftig heeft op het toneel heel andere dingen te vertellen dan iemand van twintig. Het is jammer dat oudere dansers, die vaak een grote Buhne-persoonlijkheid hebben ontwikkeld, geen kans meer krijgen. Dansers die na hun veertigste door zijn gegaan, doen meestal of alsof ze nog twintig zijn, of ze krijgen alleen karakterrollen. Wij willen de oudere dansers 'waardig' op het toneel laten staan, met een speciaal voor hen geschreven repertoire. Voor de choreograaf is het ook interessant. Het dwingt hem anders over dans na te denken. De balletten zullen theatraler moeten zijn.”

Het gezelschap zal het eerste seizoen niet gesubsidieerd worden. De kosten, begroot op een half miljoen, zullen moeten worden gedekt door de inkomsten uit de voorstellingen en door sponsoring.

De twee vaste dansers van het gezelschap zijn Gerard Lemaitre en Sabine Kupferberg. De groep is klein gehouden om choreografen de vrijheid te geven dansers wier persoonlijkheid hen intrigeert voor een ballet te vragen. Per project zullen nieuwe dansers worden aangetrokken. Audities worden er niet gehouden, zegt Kylian. “Als we dat doen, zijn we een half jaar bezig. Dan komt iedereen.”