Demonstratie in Athene mondt uit in rellen: vier doden

ATHENE, 11 jan. - Studentenprotesten tegen de gewelddadige dood van een wiskundeleraar hebben gisteren geleid tot ernstige rellen in de Griekse hoofdstad Athene. Vier mensen kwamen om het leven toen het gebouw waarin zij zich bevonden door studenten in brand werd gestoken. Volgens de politie raakten 106 mensen gewond, van wie 23 politieagenten.

De protesten en rellen zijn uitgegroeid tot de belangrijkste politieke crisis tot nu toe voor de conservatieve regering van premier Mitsotakis. De socialistische oppositieleider Papandreou eiste gisteren het aftreden van Mitsotakis.

In Athene demonstreerden gisteren 60.000 scholieren, leraren en arbeiders tegen de dood van de leraar woensdag en tegen plannen voor hervorming van het onderwijs. Ook in de steden Saloniki en Patras betoogden tienduizenden mensen. Aan de protesten namen meer mensen deel dan bij eerdere betogingen vorig jaar tegen bezuinigingen op de overheidsbegroting. Protesterende studenten barricadeerden straten in Athene met brandende auto's, staken twee bussen van de politie in brand, sloegen winkelruiten in en bekogelden de politie met stenen. Volgens de politie is voor meer dan een miljoen gulden schade aangericht.

De protesten tegen het onderwijsbeleid van de regering-Mitsotakis zijn uiterst fel geworden nadat woensdag een leraar in Patras overleed aan de verwondingen die een knokploeg hem had toegebracht. De leraar hielp scholieren die een middelbare school bezet hielden en die met de knokploeg slaags waren geraakt. In heel Griekenland hebben scholieren circa duizend scholen bezet uit protest tegen plannen van de regering om de discipline in het onderwijs te vergroten.

Volgens ooggetuigen bestond de knokploeg uit jongeren van de regerende partij Nieuwe Democratie. Vertegenwoordigers van Nieuwe Democratie werden gisteren in Patras niet toegelaten bij de begrafenis van de leraar.

Minister van onderwijs Kontoyannopoulos trad gisteren af naar aanleiding van de dood van de leraar. Zijn opvolger, de voormalige minister van economie George Souflias, riep scholieren en leraren gisteren op terug te keren naar de schoolbanken. Hij zegde toe dat de regering geld zal vrijmaken voor verbetering van het onderwijs.

De woede van de studenten was begin december vooral gewekt door plannen om een puntensysteem in te voeren voor het gedrag. Scholieren zouden bijvoorbeeld beoordeeld worden op hun kleding en op het aantal gemiste schooldagen. De regering heeft geweigerd de plannen definitief van tafel te halen. (Reuter)