Defensie polst personeel voor medische taak in Golf-gebied

DEN HAAG, 11 jan. - Het ministerie van defensie onderzoekt bij het eigen personeel de bereidheid om op vrijwillige basis medische diensten in het Golf-gebied te verrichten. Voor werk in Britse veldhospitalen zijn enkele tientallen chirurgen, anesthesisten, operatiekamer-verpleegkundigen en andere verplegers en verpleegsters nodig.

Dit heeft een woordvoerder van het ministerie vanochtend meegedeeld. Bovendien wil Defensie de beschikking hebben over andere vrijwilligers die op afroep beschikbaar zijn om in de gehele Golf-regio te werken, ook ten behoeve van medische eenheden te velde.

Het ministerie zal het personeel in persoonlijke gesprekken benaderen, waarna het telefonisch of schriftelijk kan reageren. De gesprekken worden gevoerd met beroepspersoneel, met dienstplichtigen, met reservisten en andere burgers. Het ministerie hoopt de gesprekken in enkele dagen af te ronden en het team voor de Britse hospitalen zo snel mogelijk te kunnen uitzenden. Op 8 januari besloot het kabinet onder andere om medisch personeel naar de Golf te sturen en een noodhospitaal naar de Verenigde Arabische Emiraten over te brengen.

Bij de Algemene Vereniging van Nederlandse Militairen (AVNM) is een “stroom telefoontjes” binnengekomen van verontruste dienstplichtigen naar aanleiding van berichten in de media dat dienstplichtigen mogelijk verplicht worden naar het Golfgebied te vertrekken. De AVNM keurt deze verplichting “absoluut af”, aldus een woordvoerder vanmorgen. “Het zenden van dienstplichtigen naar de regio mag alleen gebeuren op basis van vrijwilligheid.”