Bobel keert terug op beurs van Amsterdam

AMSTERDAM, 11 JAN. Het Amsterdamse beursfonds Bobel komt met ingang van vandaag weer terug in de officele notering van de Amsterdamse beurs. Het fonds werd in oktober 1989 hieruit verwijderd, omdat de onderneming volgens de beurs niet had voldaan aan de verplichting om volledige en juiste informatie te verstrekken aan de beleggers.

Bobel maakt deel uit van het netwerk van ondernemingen van de Zwitserse houdstermaastchappij Sasea van de Italiaanse zakenman Florio Fiorini. In september 1989 kondigde deze aan dat Bobel van een beleggingsmaatschappij zou worden omgevormd in een film- en bioscopenbedrijf van Europese allure. Deze stap maakte deel uit van de plannen die Fiorini samen ontwikkelde met zijn zakelijke partner Giancarlo Parretti.

Parretti en Fiorini zijn in het verleden herhaaldelijk betrokken bij financieel-politieke schandalen. Toen de prospectus met de invulling van de aangekondig de plannen op zich liet wachten, besloot de beurs Bobel - dat wordt begeleid door Credit Lyonnias Bank Nederland en waarvan ing. J. Kraaijeveld van Hemert president-commissaris is - naar het strafbankje te verwijzen.

Nadat alle plannen voor een Europees filmbedrijf op niets uitliepen, publiceerde Bobel eind vorig jaar een korte investeringsstrategie. Hierbij presenteert de vennootschap zich als een investeringsmaatschappij in de financiele dienstensector, het onroerend goed en industrie. Nieuwe investeringen in Nederland van de Sasea-groep zullen via Bobel worden gedaan. De beurs gaat er van uit dat deze plannen in de loop van dit jaar zullen worden gerealiseerd.

De beursmaatregel tegen Bobel volgde nadat in kringen van beleggers al jaren kritiek wordt geuit over het beleid van Sasea en Bobel. Zo klaagde de Vereniging van effectenbezitters dat door het voortdurend heen en weer geschuif van bezittingen tussen de verschillende beleggingsmaatschappijen in het Sasea-netwerk het overzicht zoek was en kunstmatig boekwinsten werden gecreeerd. Bobel belooft echter beterschap. “Het heen en weer schuiven van ondernemingen binnen de Sasea groep wordt vermeden, omdat dit niets verandert aan de geconsolideerde cijfers”, aldus het investeringsmemorandum.