Barend en Van Dorp: vriendelijke ooms slaan toe

Match: Barend en Van Dorp; RTL4

Confrontatie. Frits Barend en Henk van Dorp hebben het tot een kunst verheven. Gasten die niet sterk in de schoenen staan, geven al gauw meer prijs dan zij oorspronkelijk van plan waren. Vooral als het tweetal een hekel aan ze heeft. Daarom was het jammer dat Ger Lagendijk gisteren niet in het programma Match van RTL4 aanwezig kon zijn om te praten over de problemen bij Feyenoord.

De directeur sportief van Feyenoord, die de laatste tijd zo veel spelers de laan uitstuurt, is niet bijzonder populair bij het tweetal. Bij zijn afwezigheid kwam ex-Feyenoorder Ton Lokhoff opdraven, om de vermeende beerput bij Feyenoord te openen. Maar ondanks hun kruisverhoor lukte het Barend en Van Dorp niet Lokhoff te laten bevestigen dat Lagendijk bij de Rotterdammers de opstelling bepaalt.

De teleurstelling was van het gezicht van Barend af te lezen. “Hadden we Lagendijk maar gehad”, dacht hij. “Dan zou Henk hem eerst als een vriendelijke oom benaderd hebben, waarna we beiden het moment uit zouden zoeken om het net dicht te laten klappen. In een ogenblik van onachtzaamheid zou Lagendijk dan toegeven dat niet Gunder Bengtsson, maar hij zelf de trainer van Feyenoord is.”

Uiteraard had ook Hans Jorritsma, de nieuwe coach van de dameshockeyvereniging HGC en ook te gast bij Barend en Van Dorp, een mening over Feyenoord. De verwachtingen zijn elk seizoen te hoog, vindt hij. Een sterke figuur zou eigenlijk de oplossing moeten brengen, waarbij Jorritsma niet uitsloot dat hij ooit nog eens zelf de man wordt die de Rotterdammers de helpende hand toereikt. Tussen hockey en voetbal zou tactisch gezien weinig verschil bestaan, zei hij. Dus waarom geen baan in de eredivisie?

Barend en Van Dorp leken het een prima idee te vinden. Logisch, want het tweetal wil bevriend blijven met de hockeycoach. Zoals ze ook met sommige voetballers, aan wie ze geen hekel hebben, een innige relatie onderhouden. “Hoe gaat het nou met je?” is de geijkte vraag waarmee Marco van Basten bij terugkomst in Nederland wordt begroet. Die af en toe kritiekloze aanpak wordt met veel humor gecompenseerd. Zo hees het duo zich gisteren in een scheidsrechtersoutfit bij een interview met twee ijshockeyers. Barend en Van Dorp willen hun programma daarmee een duidelijk andere identiteit geven dan het veel beschaafdere Sport Studio. Waar Kees Jansma zich beleefd informeert, daar schroomt Henk van Dorp niet naar het salaris van Hans Jorritsma te vragen. De kijkcijfers geven aan dat het publiek die brutaliteit op prijs stelt. Een half miljoen mensen stemt iedere week op Match af en dat is nog altijd hondervijftigduizend kijkers meer dan het vergelijkbare programma Sport Studio van de NOS.

    • Annelène van Eijndhoven