ADVOCAAT

Een lezer schrijft ons op zoek te zijn naar een oud recept van advocaat. Deze drank uit koloniale tijden zou door de Hollanders in Brazilie bereid zijn uit avocado's. De briefschrijver vermoedt dat dit ingredient aan deze kant van de oceaan nooit is gebruikt. Door deze brief aangezet dook ik in de boeken en vakbladen.

Volgens het Amerikaanse blad Bon Appetit was advocaat vroeger in Nederland vooral een produkt van huisvlijt. De volksmond wilde dat een boer, na een paar glaasjes van het gele spul, kon babbelen als een advocaat. In het boek 'Duizend gezichten van zuivel' vermelden Ton van Es en Fon Zwart soortgelijke etymologische verklaringen, maar minstens zo plausibel vinden zij de gedachte dat de advocaatdrank zijn naam ontleent aan de avocado. Avocado's worden tegenwoordig via enting gekweekt in (sub)tropische gebieden over de hele wereld, maar oorspronkelijk waren het de vruchten van wilde, hoge bomen in Midden- en Zuid-Amerika. De Azteken zouden die bomen hebben aangeduid als ahuacacuahatl, afgekort tot ahuacatl, waarin een verwijzing ligt besloten naar de testikelvormige vruchten die in paren aan de takken hangen. Het verhaal gaat dat de Engelsen avocado's inscheepten op de Caribische eilanden, als proviand voor de officieren. Het vruchtvlees werd als een soort boter gezien. De Engelsen schijnen er ook een drankje van te hebben gemaakt, bestaande uit avocadopuree, rum en suiker. Hollandse zeelieden mochten meedrinken maar kregen het recept niet te horen. De Hollandse advocaat, gemaakt van eidooiers, zou niets anders zijn dan een imitatie van een Engelse traktatie.

Ik moet de briefschrijver teleurstellen; aanwijzingen dat er Hollandse recepten voor advocaat zijn geweest waarin avocado's de hoofdrol speelden, heb ik niet kunnen vinden. Wellicht strekt het nu volgende recept van een advocaattoetje tot troost. Voor 4 personen

4 dl advocaat

1-8 l slagroom

1 eetlepel suiker

1 eetlepel gembersiroop

2-4 gemberbolletjes

Giet de advocaat in 4 glaasjes. Klop de slagroom met de suiker stijf en lepel de gembersiroop erdoor. Hak de bolletjes fijn. Schep de slagroom over de advocaat en strooi er de snippers gember over.