Aandelen gaan omhoog olieprijs licht naar beneden

ROTTERDAM, 11 JAN. Terwijl op de beurzen in Europa en Japan bij een laag niveau van handel weer enige winsten op aandelen werden geboekt, stabiliseerde de olieprijs zich rond het middaguur. De dollar ging iets omhoog.

Op de internationale termijnmarkt in Londen noteerde Noordzee-olie (Brent) om twaalf uur een dubbeltje lager op 26, 15 dollar. In Singapore daalde de prijs met vijftig dollarcent als reactie op een bericht in de New York Times over een diplomatiek initiatief van Saddam Hussein. De Irakese leider zou nu bereid zijn zich kort na 15 januari uit Koeweit terug te trekken.

Oliehandelaren nemen een afwachtende houding aan, bij een licht optimisme over de gesprekken die secretaris-generaal Perez de Cuellar van de Verenigde Naties morgen in Bagdad zal voeren. Ze reageren nu rustiger op het dreigende oorlogsgevaar in het Midden-Oosten.

Na de paniekreactie van woensdag in Wall Street en op de olietermijnmarkten, stegen de koersen gisteren weer enige procenten en ging de prijs voor Amerikaanse olie in New York gisteren met 45 dollarcent en in Londen met 20 cent (Noordzee-olie) omhoog.

De notering voor de toonaangevende Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate met leveringstermijn in februari sloot gisteravond op 27, 71 dollar per vat van 159 liter na een hoogste notering van 28, 90 dollar. In Londen was de slotnotering 26, 25 dollar voor een vat Brent. Vanochtend was de openingsnotering in Londen 75 dollarcent lager. In de loop van de morgen kroop de prijs weer met tien dollarcent omhoog. De Amerikaanse dollar begon vanochtend op de Europese wisselmarkten met een vrijwel onveranderde koers. Rond het middaguur werd in Amsterdam 1, 7306 gulden genoteerd na een slotkoers van 1, 7250 gulden gisteren. Na het mislukken van het overleg over de Golfcrisis in Geneve heeft de missie van secretaris-generaal Perez de Cuellar van de Verenigde Naties de valutahandel weer enige hoop heeft gegeven op een vreedzame oplossing van het conflict. De stemming was nog wel nerveus.