VVD wil uitleg over inkomen M. de Jong

DEN HAAG, 10 jan. - De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil van minister d'Ancona (WVC) opheldering over het inkomen van de nieuwe NOS-voorzitter, drs. M. de Jong.

Deze week werd hij voor vijf jaar benoemd. Het Tweede-Kamerlid Dijkstal wil weten welke financiele afspraken daarover zijn gemaakt. d'Ancona had hem een salaris van 500.000 gulden willen geven, maar dat stuitte op weerstand in het kabinet. Hij krijgt nu een jaarsalaris van 240.000 gulden, ongeveer 65.000 meer dan zijn voorganger, J. P. van der Reijden. Bovendien kan de nu 56-jarige De Jong bij zijn vertrek - geheel conform de bestaande rechtspositionele regeling - gebruik kan maken van een vut- of wachtgeldregeling waardoor hij over vijf jaar gemiddeld toch nog een inkomen heeft van 500.000 gulden.