Voetbalclubs

In 'Wat Ajax heeft mist Feyenoord' (NRC Handelsblad, 29 december) schetst H. A. van Wijnen een wat al te geflatteerd beeld van de gang van zaken in de afgelopen twee jaar bij de voetbalclubs Ajax en Feyenoord. Hij suggereert dat bij Ajax alles voortvarend verloopt terwijl bij Feyenoord niets lukt.

Financieel staat Ajax er niet goed voor. Een naheffing en boete van de belasting en kosten van het nieuwe stadion hangen de club boven het hoofd. Aan wat Feyenoord deed, het aankopen van de wat duurdere spelers, waagt het Ajax-bestuur zich niet.

Ook voetbaltechnisch kent Ajax zwakkere momenten. Vorig seizoen werden goede wedstrijden met minder goede afgewisseld en Leo Beenhakker hanteerde de term 'patatgeneratie' om de oorzaak hiervan aan te geven. Maar als een elftal eenmaal kampioen is is men tegenwoordig vlug geneigd om te denken dat alles van een leien dakje ging en zal gaan.

Feyenoord heeft de laatste twee jaar niet alleen verloren. In de thuiswedstrijd tegen PSV vorig seizoen (4 - 0) toonde het elftal overduidelijk de discipline en het lef dat volgens Van Wijnen al jaren bij Feyenoord ontbreekt.

De lopende competitie verloopt voor Feyenoord slecht. Maar er wordt ook te vlug te veel verwacht van Feyenoord. Het elftal kent te veel nieuwe spelers om meteen klinkende resultaten neer te zeggen. Om dat te kunnen moet een elftal op elkaar ingespeeld zijn en moet het spelconcept vastliggen. Daarom draait Ajax zo goed. Te hoge verwachtingen leggen een enorme prestatiedruk op de spelersgroep van Feyenoord die juist rust nodig heeft om ingespeeld te raken. Door blessures, schorsingen en bedenkelijke tactische omzettingen van de technisch directeur wordt het spelconcept van Feyenoord voortdurend gewijzigd waardoor de spelers onzeker worden.

Het is dus voor Feyenoord zaak om een rustige, minder drukkende sfeer te creeren. Dat heeft men enkele malen geprobeerd maar getuige media en publiek heeft dat niet geholpen.

    • Menno Smeets