Rien Zilvold uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar

UTRECHT, 10 jan. - De fotograaf Rien Zilvold is uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar 1990, een van de twee hoofdprijzen van een wedstrijd van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten. De Zilveren Camera, de prijs voor de beste nieuwsfoto, is gewonnen door Wubbo de Jong van Het Parool, voor een foto van een Roemeense soldaat die thuiskomt van de revolutie in Boekarest.

Rien Zilvold (33) is als freelance fotograaf aan NRC Handelsblad verbonden, en werkt eveneens regelmatig voor het weekblad Nieuwe Revu. Het afgelopen jaar maakte hij vele opvallende fotoreportages: van de vrijlating van Mandela, de Duitse vereniging, de vluchtelingen in Jordanie, maar ook van de Tour de France, de zeilmanifestatie Sail en het vertrek van de Nederlandse fregatten naar de Golf. De jury prijst Zilvolds gedrevenheid en noemt zijn veelzijdige fotografie vernieuwend en “mede gezichtsbepalend voor de moderne Nederlandse fotojournalistiek”.

Vorig jaar won Zilvold met een reportage over Roemenie al de Zilveren Camera. Die prijs beschouwde de fotograaf zelf steeds als een troostprijs. De enige Nederlandse fotoprijs die er naar zijn zeggen toe doet, de uitverkiezing van de fotojournalist van het jaar, ging tweemaal net aan zijn neus voorbij. Dat hij de prijs nu wel kreeg beschouwt Zilvold “als een erkenning van het feit dat mijn werk van een constante kwaliteit is”.

De andere hoofdprijs in de belangrijkste Nederlandse fotowedstrijd ging naar Wubbo de Jong (44). De fotograaf, die al zeventien jaar voor Het Parool werkt, ontving de Zilveren Camera voor een opname van een Roemeense soldaat die terugkeert van de gevechten in Boekarest. Deze foto werd gekozen uit meer dan 3400 inzendingen. De jury constateert in haar rapport dat de Nederlandse persfotografie aan het veranderen is: “Fotografen gebruiken steeds vaker andere beelden om hun verhaal te vertellen; een meer kunstzinnige interpretatie van het onderwerp wordt steeds belangrijker.” Foto's van leden van het Koninklijk Huis worden daarentegen nauwelijks meer ingezonden en steeds meer fotografen gaan op reportage naar het buitenland, aldus het juryrapport. .

foto: Linksboven: de winnende nieuwsfoto van Wubbo de Jong; rechtsboven: tehuis in Roemenie, uit een recente reportage van Rien Zilvold; eveneens van Zilvold: linksonder: Sail Amsterdam '90; rechtsonder: veteranen bij de herdenking van het 'Wonder van Duinkerke'; mei vorig jaar.