Recessie VS deert Honda niet

TOKIO, 10 JAN. Terwijl de Amerikaanse automarkt inzakt en de 'Big Three', de drie grote Amerikaanse autofabrikanten GM, Ford en Chrysler forse afzetverliezen maken, verwacht de Japanse autofabrikant Honda dit jaar meer auto's dan vorig jaar te verkopen in de Verenigde Staten.

In 1991 hoopt Honda een miljoen wagens af te zetten tegenover 950.000 in het afgelopen jaar, zo heeft bestuursvoorzitter Nobushiko Kawamoto gisteren meegedeeld. De Honda Accord was voor het tweede achtereenvolgende jaar het best verkochte model in de VS.

Het Japanse concern zal de produktie in de Noordamerikaanse vestigingen opschroeven. Ongeveer 590.000 auto's moeten dit jaar uit de assemblagefabrieken rollen die zijn gevestigd in East Liberty en Marysville in de Amerikaanse staat Ohio en in Alliston in de Canadese provincie Ontario. In 1990 waren het nog 540.000 exemplaren.

Ook de export van in de Verenigde Staten gemaakte Honda's vertoont een stijging. Het aandeel in de totale Amerikaanse produktie is echter bescheiden. Vanuit de VS wil Honda 22.500 auto's uitvoeren tegenover 16.355 in 1990. Daarvan gaan 12.000 auto's naar Japan. Het resterende gedeelte wordt geexporteerd naar andere landen.

Vorig jaar werden in de VS 14, 1 miljoen personen- en vrachtwagens verkocht, ruim 750.000 minder dan in 1989 en het laagste aantal sinds 1983. De drie grote autoconcerns in de VS moesten terrein prijsgeven, waarbij vooral Chrysler achteruit ging. De verkoop van Chrysler daalde met 13, 6 procent, Ford zag zijn afzet met 10, 7 procent omlaag gaan en de grootste autoproducent, General Motors, leverde 4, 5 procent in.

De Japanse autoproducenten konden echter meer verkopen. Honda noteerde een bijna 19 procent hogere verkoop en Toyota wist maar liefst 63, 6 procent meer auto's af te zetten.

De toekomst wordt volgens het Amerikaanse adviesbureau Arthur D. Little wegens de recessie nog somberder voor de Amerikaanse fabrikanten. In 1995 krijgen de Japanners 31 procent van de automarkt in handen tegen 29 procent nu, zo verwacht het adviesbureau. General Motors, Ford en Chrysler samen gaan achteruit van 61 naar 59 procent. In 1985 controleerden de Amerikanen nog 71 procent van de afzet. De Europeanen komen niet verder dan 4, 4 procent van de markt die zij nu al in handen hebben. (Reuter)