Perentaart met gember

Geef geklopte slagroom of creme fraiche bij deze zo uit de oven op te dienen taart.

225 g bloem

snufje zout

125 g boter

200 g kristalsuiker

1 eierdooier

circa 3 eetl. ijswater

2 tot 3 druppels vanille-essence

4 stevige maar rijpe handperen, gehalveerd en klokhuizen verwijderd

50 g gekonfijte gember, gehakt

3 eieren

1 eetl. maizena

1-4 liter slagroom

1 eetl. Kirsch of Framboise (desgewenst)

Zeef de bloem en het zout boven een kom. Snij de boter met twee messen of een deegmes door de bloem tot een kruimelig geheel. Roer er 25 g van de suiker door. Meng de eierdooier met het ijswater en de vanille-essence. Roer dit door het bloemmengsel. Kneed tot een stevig deeg en voeg zonodig nog wat water toe. Kneed het deeg losjes glad en leg het daarna in folie verpakt ongeveer 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en bekleed er een quichevorm van 28 cm doorsnee mee. Zet de quichevorm zo'n 15 minuten in de koelkast. Bekleed het deeg met aluminiumfolie en vul met gedroogde bonen of rauwe rijst. Bak de taart zo 10-15 minuten blind in een op 200 C voorverwarmde oven. Neem de vorm uit de oven, verwijder de folie en bonen en zet hem nog 5 minuten terug in de oven. Laat het deeg afkoelen. Schik er de peren op. Bestrooi de peren met 125 g van de suiker. Klop de eieren in een kom met de overige 50 g suiker en de maizena schuimig. Roer er de slagroom, gember en desgewenst de likeur door en giet dit mengsel over de peren. Bak de taart 35-40 minuten in een op 180 C voorverwarmde oven of tot de roomlaag stevig is.

    • Kim Maclean