Pakistan: meer troepen naar de Golf

ISLAMABAD, 10 jan. - Pakistan heeft gisteren gezegd dat nog eens 5.000 man troepen op het punt staan naar het Golfgebied te gaan. In Saoedi-Arabie is al eenzelfde aantal Pakistaanse militairen gelegerd als onderdeel van de internationale troepenmacht tegen Irak. Intussen heeft een opiniepeiling uitgewezen dat een grote meerderheid van de Pakistaanse bevolking tegen de Amerikaanse aanwezigheid in de Golf is. Pro-Irak demonstraties hebben steeds vaker plaats.

Premier Nawaz Sharif maakte het nieuws zelf bekend en zei dat de troepen “bijna klaar zijn om te vertrekken”. Pakistan is bereid nog meer militairen te sturen. Islamabad eist de terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit en “een terugkeer van de wettige regering van Koeweit”, aldus Sharif.

De premier onderstreepte dat de Pakistaanse troepen alleen zullen worden ingezet bij de verdediging van heilige islamitische plaatsen en niet zullen deelnemen aan offensieve acties. De publieke opinie in het overwegend islamitische Pakistan is de laatste weken in toenemende mate anti-Amerikaans geworden. Een opiniepeiling wees gisteren uit dat 77 procent van de Pakistanen tegen de Amerikaanse aanwezigheid in de Golf is. Bijna 30 procent van de mensen steunt de Iraakse annexatie van Koeweit. Vooral onder de aanhangers van de vroegere premier Benazir Bhutto zijn veel sympathisanten van Saddam.

In plaatsen als Peshawar is de Iraakse leider Saddam Hussein ronduit populair, zijn portretten gaan grif van de hand. “Ik ben tegen Israel en daarom ben ik tegen Amerika”, aldus een winkelier, die Saddam omschreef als “krachtig en moedig”.

De Amerikaase ambassadeur in Pakistan, Roberty Oakley, heeft uit angst voor anti-Amerikaanse vijandigheden in geval de Golfoorlog uitbreekt het personeel van de Amerikaanse ambassade repatriering aangeboden. (AP, AFP, Reuter)