Onbekend doek van Van Gogh in Amerika ontdekt

AMSTERDAM, 10 jan. - In de Amerikaanse stad Milwaukee is een doek van Van Gogh ontdekt. Het olieverfschilderij, een klein bloemstilleven van 41 bij 33 centimeter, werd vorig jaar aangeboden bij een veilinghuis in Chicago, waar het vermoeden rees dat het een echte Van Gogh was. Na een studie van twee maanden hebben drie experts van het Rijksmuseum Van Gogh in Amsterdam dit bevestigd.

Het schilderij is bezit van een anoniem Amerikaans echtpaar dat het uit een erfenis ontving van een familielid. Zij wisten geen van allen wie de schilder was. Het kunstwerk, dat binnenkort in Chicago wordt geveild, werd opgemerkt door een kunstmakelaar die de antieke meubels van het echtpaar kwam taxeren.

Volgens Han van Crimpen van het museum behoort het tot een reeks kleurenstudies die Van Gogh heeft gemaakt in Parijs toen hij in aanraking kwam met het impressionisme. Het is waarschijnlijk geschilderd in de zomer van 1886 of 1887.