Media in Bagdad: Irak is klaar voor de oorlog

BAGDAD, 10 jan. - Irak is klaar voor de confrontatie met de in Saoedische woestijn gelegerde strijdmacht. Dat schrijven de kranten in Bagdad vandaag, die wel melding maken van hetgeen de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, gisteren in Geneve zei, maar stilzwijgend voorbijgaan aan hetgeen door de Amerikaanse minister Baker te berde werd gebracht.

“Miljoenen strijders kijken met onbegrensd vertrouwen en geloof in de overwinning uit naar de eervolle gevolgen, verlangen naar de confrontatie en zijn bereid zich op te offeren”, aldus de krant al-Ba'ath. De krant van het ministerie van defensie, al-Qadissiya, schrijft vandaag dat het land de confrontatie zal aangaan met “de verraderlijke Amerikaanse en Westerse strijdmacht” voor de beslissende “moeder van alle veldslagen”.

De Iraakse president Saddam Hussein verklaarde gisteravond dat hij niet zal toegeven aan de dreigementen en dat de Amerikanen “zullen zwemmen in hun eigen bloed”. “De overwinning zal beslissend zijn, zo God het wil, “ zo besloot Saddams verklaring, die werd uitgegeven kort nadat de besprekingen tussen Baker en Tareq Aziz in Geneve waren geeindigd. Het bleef onduidelijk of de verklaring een directe reactie was op de uitkomst van dat overleg.

Toespraak

Saddam Hussein sprak gisteravond vijfhonderd vooraanstaande leden toe van zijn socialistische Ba'athpartij, die volgens de Iraakse televisie “beloofden te strijden tegen de vijand om de eer van de Arabische natie te verdedigen”. In zijn toespraak zei Saddam Hussein: “Wij zijn niet van het soort dat buigt voor dreigementen en u zult zien dat de Amerikanen zullen terecht komen in de strik die ze zelf gespannen hebben.” Hij voorspelde dat de komende strijd niet alleen tot grote veranderingen in Irak zal leiden maar ook zal leiden tot “opheffing van de onderdrukking voor de gehele mensheid.”

Afgelopen zondag zei Saddam tegen de commandanten van de strijdkrachten dat de strijd voor het behoud van Koeweit zich over de hele wereld zal uitbreiden, een kennelijke toespeling om mogelijke terroristische acties elders in de wereld. Maar hij voegde daaraan toe dat Irak de grootste last van de militaire operaties zal moeten dragen. De strijd zal, aldus Saddam, ook leiden tot het schoonvegen van Jeruzalem en Saoedi-Arabie.