Leiding Joegoslavie eist inlevering wapens

BELGRADO, 10 jan. - Het Joegoslavische presidium heeft gisteren alle burgers opgeroepen uiterlijk 19 januari hun wapens in te leveren en “illegale para-militaire eenheden” te ontbinden. De oproep leek vooral te zijn gericht tot de noordwestelijke deelrepublieken Slovenie en Kroatie, die hebben gedreigd met afscheiding als Joegoslavie niet wordt omgevormd tot een confederatie van onafhankelijke republieken.

Ook werd blijkbaar gedoeld op de Servische minderheid in Kroatie, die zich autonoom heeft verklaard en een eigen politiemacht heeft gevormd.

De regering is bang dat “geplande terroristische acties” gewapende opstanden en etnische conflicten in de hand werken, aldus een verklaring van het presidium. De Sloveense regering heeft laten weten de oproep te verwerpen en “in staat en bereid te zijn alle burgers te beschermen”. “Extra bescherming” door het Joegoslavische leger is daarom niet nodig, zo stellen de Slovenen.

Slovenie en Kroatie, waar centrum-rechtse partijen vorig jaar de verkiezingen wonnen, hebben de afgelopen maand hun strijdkrachten versterkt en in het buitenland wapens gekocht. De Joegoslavische leiding beschuldigde gisteren de regeringen van niet nader genoemde buurlanden ervan op de hoogte te zijn van de 'geheime' wapenimporten naar de beide deelrepublieken.

Het presidium is vandaag bijeengekomen met de presidenten van de zes deelrepublieken en het kabinet van premier Markovic om een besluit te forceren over de omvorming van de Joegoslavische federatie tot een losse alliantie van soevereine staten. Dinsdag is gemeld dat Markovic zou aftreden wegens het besluit van het Servische parlement om voor 2, 4 miljard gulden bankbiljetten te drukken. De premier ontkende dit bericht gisteren, maar het besluit van Servie, de grootste Joegoslavische deelrepubliek, wordt beschouwd als een illustratie van de verzwakking van het federale gezag. (Reuter, UPI, AP)