Jorritsma coach van vrouwen HGC

ROTTERDAM, 10 jan. - Hans Jorritsma wordt met onmiddellijke ingang coach van het vrouwenhockeyteam van HGC. De voormalige bondscoach van de mannen kwam met de landskampioen uit Wassenaar een contract tot het einde van dit seizoen overeen. De 41-jarige Amsterdammer neemt de plaats in van Hans Streeder die na overleg met het bestuur zijn functie ter beschikking stelde.

Jorritsma vertrok na het door Nederland gewonnen wereldkampioenschap in februari van het afgelopen jaar in Lahore als bondscoach. De aanbiedingen die hij daarna van een aantal verenigingen kreeg, sloeg hij af. Op het aanbod van HGC ging hij deze week wel in. Jorritsma noemt het “een aantrekkelijke klus”. Het is echter zijn wens in de toekomst zich als adviseur aan hockeybonden in het buitenland te verhuren. Daarom zal hij na het halve jaar bij HGC voorlopig niet meer in Nederland werkzaam zijn.

Jorritsma's voorganger Hans Streeder zou op eigen initiatief aan het einde van het seizoen stoppen als trainer-coach. Hij bleek onlangs echter zeer ontstemd over berichten dat HGC Jorritsma een contract voor de rest van de lopende competitie zou hebben aangeboden. Het bestuur ontkende dat. Streeder toonde zich daarna bereid zijn werkzaamheden voort te zetten onder voorwaarde dat de speelsters het vertrouwen in hem zouden uitspreken. Dat gebeurde niet.

Volgens de hockeysters was er na de gebeurtenissen van de afgelopen weken, die voor opschudding binnen de vereniging hebben gezorgd, geen basis meer met de trainer-coach verder te gaan. Streeder die sinds 1988 werkzaam was bij het eerste vrouwenteam blijft bij HGC wel mannencoach Mark Bouwman assisteren bij de training van de A-selectie.

Jorritsma werkte in het verleden geruime tijd met succes met de vrouwen van Amsterdam. De club uit de hoofdstad, waar de ex-international zelf ook speelde, is al jaren de grote concurrent van HGC. Amsterdam is momenteel koploper in de hoofdklasse met vijf punten voorsprong op de Wassenaarse ploeg. Het is gezien de krachtverschillen in het clubhockey van de vrouwen onwaarschijnlijk dat HGC deze achterstand nog zal inlopen.

Jorritsma zal zich daarom met name op het toernooi om de Europa Cup moeten concentreren. Dat vindt met Pinksteren op het complex van HGC zelf plaats. Twee Nederlandse ploegen nemen deel: Amsterdam als titelhouder en HGC als landskampioen. Het tweede deel van de nationale competitie begint eind februari.

    • Hans Klippus