Hospitaal morgen naar Golf-gebied

ROTTERDAM, 10 jan. - De Nederlandse marine laat morgen een opblaasbaar veldhospitaal overvliegen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het noodhospitaal, vier tenten die aan elkaar kunnen worden gehecht, wordt geplaatst in Jahal Ali aan de westkust van de Emiraten.

Het noodhospitaal is in eerste aanleg bedoeld als opvang voor de bemanning van de Nederlandse schepen in de Golf. Eventueel kan het ook worden gebruikt door de bondgenoten van Nederland. Maandag voegt medisch en verzorgend personeel, bestaande uit vijftig mensen, zich bij het noodhospitaal. Het betreft voornamelijk werknemers van de marine en een dienstplichtig arts.

Er is nog onduidelijkheid over de wijze waarop in Nederland de opvang van slachtoffers van een mogelijke oorlog zal worden geregeld. Eerder deze week maakte het ministerie van WVC bekend dat achttien Nederlandse ziekenhuizen bereid zijn slachtoffers op te vangen. Een van die ziekenhuizen is het Academisch Ziekenhuis in Utrecht (AZU), dat als enige in Nederland ervaring heeft met de opvang van gifgas-slachtoffers.

Vanochtend was bij het AZU evenwel nog steeds niet duidelijk of het ministerie van de diensten van het ziekenhuis gebruik wil maken. Het ziekenhuis heeft daardoor nog slechts summiere voorbereidingen kunnen treffen. R. J. de Folder, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis, toonde zich “een klein beetje verbaasd” over het uitblijven van een toezegging uit Den Haag. “Er zijn twee ministeries bij betrokken. Je hebt een Defensie-visie en een WVC-visie, dat botst blijkbaar”, aldus De Folder.

Als er een toezegging komt is het ziekenhuis in staat binnen twee dagen zijn aantal bedden met vierhonderd uit te breiden. Dit geschiedt dan in samenwerking met het ministerie van Defensie. “Maar zo langzamerhand wordt het voor ons wel tijd te weten of men over onze bedden wil beschikken”, aldus De Folder.