Herfkens van Wereldbank waarschuwt Joegoslavie

BELGRADO, 10 JAN. De Wereldbank en andere internationale instituten zullen Joegoslavie geen kredieten meer verstrekken, als de afzonderlijke republieken de economische hervormingen in het land blijven ondermijnen. Dat heeft Eveline Herfkens, bewindvoerster van de Wereldbank, gisteren verklaard.

Herfkens, oud-lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, zei dat een mislukking van het economische hervormingsprogramma van premier Ante Marcovics “verdere samenwerking met de grote financiele instellingen in de weg staat”. Volgens de bewindvoerster moet Markovics zijn plannen in ieder geval doorzetten, omdat alternatieven ontbreken.

Herfkens deed haar uitspraken twee dagen na de onthulling dat de regering van Servie, de grootste republiek van het land, achttien miljard dinar (2, 2 miljard gulden) bij de nationale bank van de republiek heeft geleend zonder de federale regering daarover in te lichten. Dit bedrag is meer dan de helft van de totale geldhoeveelheid die de federale overheid dit jaar in circulatie wilde brengen. Zelf had de federale regering Servie een noodkrediet van acht miljard dinar geweigerd.

De leneing van de Serviers bestaat vor een groot deel uit nieuwe bankbiljetten. De transactie vormt een zware tegenslag voor de strakke monetaire politiek van Markovics. Dit beleid moet de inflatie in toom houden en de economie van het land transformeren van een communistisch naar een meer marktgericht systeem. De actie van de Serviers is de zoveelste in een reeks pogingen van Kroatie, Slovenie en Servie om Markovics' hervormingsprogramma onderuit te halen.

Joegoslavie heeft op dit moment bij de Wereldbank 250 miljoen dollar geleend voor de uitvoering van de economische hervormingsplannen. Onderhandelingen over leningen met een totale omvang van nog eens 700 miljoen dollar zijn gaande.

Hoe hoog ook de sociale kosten mogen zijn van de economische hervorming, voor het beleid van premier Markovic bestaat geen alternatief, aldus Herfkens. De Wereldbank gaat er volgens haar van uit dat Joegoslavie zich zal houden aan de afspraken over het economische beleid die met de Bank zijn gemaakt en die de basis vormen voor de leningen van de Bank aan het land. Zo niet, dan komen er geen nieuwe kredieten, zei Herfkens, die tijdens haar lidmaatschap van de Tweede Kamer vaak kritiek uitte op het, in haar ogen, gebrek aan sociale beleid van de Wereldbank. (UPI)