Handschriften van J. S. Bach gevonden in VS

PITTSBURGH, 10 jan. - In de Carnegie-bibliotheek in de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn handschriften gevonden van Johann Sebastian Bach en zijn oudere broer Johann Christoph. Het zijn kopieen van een klavierstuk - een prelude en een fuga in G klein - van de Duitse componist Dietrich Buxtehude, gemaakt in de periode 1695-'97, toen Johann Sebastian Bach tussen de tien en twaalf jaar oud was.

Het manuscript werd ontdekt door Hans-Joachim Schulze, directeur van het Bach-archief in Leipzig en Don Franklin, hoofd van de muziekafdeling van de Universiteit van Pittsburgh. Volgens hen is de vondst van belang omdat die toont welke invloed het werk van de bijna vijftig jaar oudere Buxtehude had op de jonge Bach.

De manuscripten hadden 95 jaar ongeidentificeerd gestaan op een boekenplank in de Carnegie-bibliotheek en waren afkomstig uit een donatie van Charles Chauncey Mellor, wiens familie in het midden van de vorige eeuw een muziekhandel in Pittsburgh had. (AP)