Faits divers

Het voornaamste struikelblok bij de vorming van een nieuwe stadsregering in de Duitse hoofdstad Berlijn is de maximumsnelheid op de stedelijke autoweg aan de westkant van de stad. Het vorige, rood-groene gemeentebestuur heeft die snelheid tot honderd kilometer beperkt, de rechtse CDU, die nu met de SPD een 'grote coalitie' wil vormen, acht opheffing van die maximumsnelheid dringend noodzakelijk. Het gaat om een weg van misschien dertig kilometer, waar je met de huidige verkeersdrukte meestal alleen stapvoets kunt rijden.

Ja, u leest het goed: in Berlijn, de stad waarin als eenmalig experiment twee maatschappelijke systemen bijeengevoegd worden, waar aan de oostkant van de stad dit jaar massale werkloosheid zal ontstaan, waar de wereld het afgelopen jaar op zijn kop heeft gestaan en de Koude Oorlog een voor iedereen zichtbaar einde heeft gevonden, in die stad is de maximumsnelheid op een eindje autoweg eigenlijk het belangrijkste politieke vraagstuk. Van Historische Gebeurtenissen alleen kan een mens niet leven.

    • Raymond van den Boogaard