Dood leraar: Griekse minister weg

ATHENE, 10 jan. - De Griekse minister van onderwijs, Vasilis Kontoyannopoulos, is gisteren afgetreden na het overlijden van een leraar die door een knokploeg in elkaar was geslagen. Uit protest tegen de dood van de leraar heeft de onderwijsbond een driedaagse staking afgekondigd. In Athene protesteerden gisteren circa 35.000 mensen voor het parlementsgebouw.

De leraar werd gedood in een van de duizend middelbare scholen die sinds half december door studenten zijn bezet. In de westelijk gelegen havenstad Patras ontstond een gevecht toen een knokploeg van 25 man trachtte een einde te maken aan de bezetting van een school. Daarbij werd de leraar met een zwaar voorwerp op zijn achterhoofd geraakt. Hij overleed na enkele uren. Volgens ooggetuigen bestond de knokploeg uit jongeren van Nieuwe Democratie, de partij van premier Mitsotakis.

De scholieren protesteren met hun bezettingen tegen plannen van de regering om de discipline op scholen te vergroten. Bovendien willen de scholieren meer geld voor verbetering van het onderwijs. Gisteren dreigden ze alle 2.500 middelbare scholen in Griekenland te bezetten. (AFP, AP)