Britse minister houdt verkoop van Akzo-dochter tegen

De Britse minister van handel en industrie, Peter Lilley, heeft Akzo verboden zijn Britse produktiebedrijf van organische klei (omzet minder dan dertig miljoen gulden) te verkopen aan het Amerikaanse Rheox.

Het verbod volgt op een aanbeveling van de Britse fusiecommissie. Deze meent dat bundeling van de activiteiten van Rheox en Akzo in organische klei de concurrentieverhoudingen in Groot-Brittannie te veel zou verstoren. Het produkt, klei verrijkt met specifieke organische verbindingen, is een verdikkingsmiddel dat gebruikt wordt in de verfproduktie en bij olieboringen. Rheox is de grootste producent ervan op de Britse markt, Akzo nummer twee. Akzo zegt dat het een goede prijs voor het bedrijf kon krijgen, maar gaat niet in beroep tegen het verkoopverbod.